Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: bijna helft van huishoudens financieel kwetsbaar

Onderzoek: bijna helft van huishoudens financieel kwetsbaar

ROTTERDAM (ANP) - Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Dat komt naar voren uit het onderzoek van accountants- en advieskantoor Deloitte in samenwerking met ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden onder 5000 Nederlanders.

Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en 24 procent financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. "We praten in Nederland vaak pas over geld als we in de financiële problemen zitten. Het lijkt wel of er maar twee opties zijn: met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid", aldus een commentaar in het onderzoek.

Financiële gezondheid wordt gedefinieerd als de mate waarin een persoon of huishouden in staat is en het gevoel van controle heeft om op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen, plus de financiële zekerheid om levensdoelen na te streven.

In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland (31 procent versus 23 procent). Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten scoren lager dan de rest van Nederland. In deze steden wonen meer mensen die gezien hun persoonlijke kenmerken en omstandigheden een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen, zoals jongeren en zzp’ers.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

nam22 1 maand geleden
Wat een 'bagger' zijn dat soort mensen die alles denken beter te weten maar nog te laf zijn om met hun echte naam en adres een reactie durven te geven. Wees flink en geef je echte naam op zodat ook iedereen weet met wie ze te maken hebben.
Geel Hesje 1 maand geleden
@Louis53: Helemaal mee eens.
Louis53 1 maand geleden
Goed gedaan Rutte en co, kleedt niet alleen de economie uit maar ook de mensen. Het lijkt wel weer de 19de eeuw waar de notaris tegen de pastoor zei "hoe jij ze dom dan hou ik ze wel arm". En dat anno 2021!!! een ander kabinet hier is gewoon oude wijn in oude zakken, er zal niets veranderen wat dat heeft Rutte niet in zijn DNA ztten

Meer uit Financieel

Thuisdrinkers zorgen voor recordverkoop flessen champagne

DEN HAAG (ANP/BELGA) - De verkoop van champagne is vorig jaar op recordhoogte uitgekomen. In totaal werden 320 miljoen flessen verkocht. Die waren volgens voorlopige cijfers goed voor een omzet van 5,5 miljard euro, meldden vertegenwoordigers van de sector. Vooral thuis werd meer champagne gedronken.

27 minuten geleden
ASML houdt winst op beurs niet vast ondanks recordresultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag na een bedrijvige beursdag met verlies de handel uit gegaan. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Na de handelsupdate over 2021, waarin de chipmachinemaker recordresultaten boekte, ging het aandeel stevig omhoog. In de loop van de sessie kregen mogelijk de zorgen over de minder dan verwachte vooruitzichten de overhand. Daarbij stonden meer chipfondsen zoals ASMI en Besi bij de zakkers.

1 uur geleden
Unilever doet geen hoger bod op maker Aquafresh en Advil

LONDEN (ANP) - Unilever is niet van plan een hoger bod uit te brengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern deed eerder het voorstel om het GSK-onderdeel dat onder andere Advil-pijnstillers en de tandpasta's Sensodyne en Aquafresh maakt voor 50 miljard pond (ongeveer 60 miljard euro) over te nemen. GSK en minderheidsaandeelhouder Pfizer gingen daar niet mee akkoord.

1 uur geleden
Maker Oral-B en Pampers voorziet meer omzet na verhogen prijzen

CINCINNATI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Schoonmaak- en verzorgingsmiddelenproducent Procter & Gamble (P&G) heeft zijn omzetverwachtingen voor heel dit jaar verhoogd. De maker van onder meer Oral-B-tandpasta en Pampers-luiers verhoogde onlangs zijn prijzen, omdat de grondstoffen voor veel van zijn producten en het vervoer duurder waren geworden.

1 uur geleden
Tienduizenden handtekeningen onder horeca-petitie

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarin Koninklijke Horeca Nederland (KHN) oproept om de regels voor de horecasector per direct te versoepelen is woensdagmiddag al bijna 43.000 keer ondertekend. De branchevereniging vindt het "onnodig en onrechtvaardig" dat de coronamaatregelen voor de horeca, maar ook voor de cultuursector, onlangs niet zijn versoepeld. Met de petitie, die na de laatste persconferentie werd begonnen, probeert KHN de druk op de politiek op te voeren voorafgaand aan het coronadebat op donderdag.

1 uur geleden
5G zit vliegtuigen dwars, maar alleen in de Verenigde Staten

AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartsector is in rep en roer over de uitrol van 5G-netwerken in de Verenigde Staten. Die kunnen voor gevaar zorgen omdat die netwerken mogelijk de radiohoogtemeter storen die in elk vliegtuig aanwezig is. Bij landingen zonder goed zicht moeten piloten op die hoogtemeters kunnen vertrouwen, maar sommige types van die hoogtemeters gebruiken vrijwel dezelfde frequentie als de 5G-netwerken.

1 uur geleden
Eerste Europese testrit met koppeling die trein goedkoper maakt

BERLIJN (ANP/DPA) - De eerste goederentrein die uitgerust is met de nieuwe digitale automatische koppeling (DAC) is begonnen aan een testrit door verschillende Europese landen. De nieuwe koppeling moet het goederenvervoer per spoor efficiënter, eenvoudiger en goedkoper maken. De trein vertrok woensdag vanuit Berlijn en doet in eerste instantie Oostenrijk en Zwitserland aan. Daarna volgen ook andere landen.

2 uur geleden