Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: bijna alle boa's hebben te maken met verbale agressie

Onderzoek: bijna alle boa's hebben te maken met verbale agressie

DEN HAAG (ANP) - Van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) heeft 95 procent het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie. Van hen werd 68 procent geïntimideerd en 58 procent werd slachtoffer van fysiek geweld. Handhaving tijdens de coronacrisis deed hier nog een schep bovenop, zo beschrijft een onderzoek van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het WODC.

De onderzoekers begonnen hun veldwerk in januari van dit jaar en werden overvallen door de coronacrisis. Boa’s spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de coronamaatregelen. In een extra onderzoeksronde werd in kaart gebracht dat 52 procent van de ondervraagde boa’s aangaf dat zij tijdens de coronacrisis vaker dan normaal verbaal agressief werden bejegend. 24 procent werd vaker geïntimideerd en 22 procent werd vaker slachtoffer van fysieke agressie.

Volgens de onderzoekers lopen de opvattingen over de behoefte aan en noodzaak van bewapening behoorlijk uiteen onder de boa’s. Ruim de helft wil meer bewapening. De wapenstok werkt naar hun mening preventief en is nodig om te kunnen optreden bij grote groepen. Andere boa’s hebben aangegeven dat hun mond het beste wapen is en dat de-escalerend optreden centraal moet staan. In januari begint in tien gemeenten een proef waarin boa’s worden uitgerust met de wapenstok.

Er zijn in Nederland circa 24.000 boa’s actief, in verschillende domeinen, zoals de publieke ruimte en het openbaar vervoer.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

58 minuten geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

5 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

16 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

16 uur geleden