
Onderzoek: bewust lage vraagprijzen huizen zorgen voor overbieden
AMSTERDAM (ANP) - In Nederland worden huizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Huispedia. Dat komt volgens het onlinewoningplatform doordat huizen bewust tegen te lage prijzen worden aangeboden om een biedoorlog te ontketenen.
"We zien dat huizen veel vaker laag in de markt worden gezet", zegt topman Maxim Bours van Huispedia. In het afgelopen kwartaal stond meer dan de helft van de woningen te koop met een te lage vraagprijs. Een te lage vraagprijs wekt volgens Bours de interesse van meer kopers en vervolgens wordt binnen deze groep een biedoorlog ontketend. Dit heeft volgens hem een prijsopdrijvend effect en wakkert de gekte op de huizenmarkt nog verder aan.
Dat een lage vraagprijs zo'n succesvolle verkoopstrategie is, komt volgens Bours doordat het biedproces niet is gereguleerd: "Bieden op een huis gaat niet volgens een waterdicht biedproces. Door de 'laag in de markt'-strategie wemelt het tijdens de bezichtiging van concurrenten die gaan bieden. Vervolgens worden de biedingen doorgespeeld en tot iedereens verrassing worden al deze kopers nóg een keer gevraagd een hoger bod te doen. Dat bouwt de druk en frustratie natuurlijk alleen maar op."
De oplossing is volgens Bours regulering van het biedproces. "Wil je de grootste gekte uit de woningmarkt halen? Zorg er dan voor dat deze strategie niet meer werkt: voorkom dat biedingen onderling kunnen worden doorgespeeld én zorg dat er geen extra biedrondes kunnen worden gestart. Alleen zo stop je tussentijdse beïnvloeding, haal je de gekte uit de markt en creëer je een eerlijke woningmarkt."
In 2021 probeerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren dit aan te pakken met een biedlogboek, maar het probleem van tussentijdse beïnvloeding is volgens Bours hiermee nog niet opgelost. Huispedia roept de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer op om kritisch naar het biedproces te kijken en tussentijdse beïnvloeding aan banden te leggen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
58 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden