
Onderzoek Arcadis: 6 biljoen euro nodig voor energietransitie
AMSTERDAM (ANP) - Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden, is wereldwijd onder andere een investering nodig van zeker 6 biljoen euro in hernieuwbare energie. Dat komt neer op 7 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het geld moet onder meer worden gebruikt voor uitbreiding van de netwerken, maar ook gestoken worden in energietechnologie.
Dat becijferde advies- en ingenieursbureau Arcadis in een nieuw rapport waarin modelberekeningen zijn gebruikt om te onderzoeken hoe de internationale energiesector de uitstoot van broeikasgassen naar nul kan krijgen. De investeringen leiden uiteindelijk tot voordelen voor de samenleving en de economie, aldus de onderzoekers. Als de overgang goed verloopt zal de energierekening van consumenten op termijn ook dalen. Arcadis hoopt dat het rapport helpt om de discussie rond de energietransitie vorm te geven. Ook moet het een gevoel van urgentie creëren in de politiek en in de energiesector.
Volgens Arcadis bevestigt het rapport dat de wereld de ambitie om uitstootneutraal te worden niet haalt, als de mondiale energiesector er niet in slaagt snel koolstofvrij te worden en zijn duurzame opwekkingscapaciteit vergroot. Volgens het adviesbureau is er een sleutelrol voor de energiesector. Alle landen in dit rapport zouden hun emissies in de energiesector tegen 2029 moeten halveren, de meeste van hen binnen de komende vier jaar.
Klimaatrapport
"Het creëren van een energieneutrale sector is essentieel omdat dit de rest van de economie in staat zal stellen koolstofvrij te worden", aldus Arcadis-bestuurder Alexis Haass, die onder andere over duurzaamheid gaat. De studie maakt gebruik van een macro-economisch model van mondiale economische en energiesystemen en belicht gegevens van tien markten: Nederland, Australië, België, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Volgens het klimaatrapport van VN-panel IPCC is opwarming van de aarde met minder dan 1,5 graad al niet meer haalbaar. Daarnaast is het stijgen van de zeespiegel onomkeerbaar. Evengoed is een sterke vermindering van de CO2-uitstoot en van andere broeikasgassen essentieel om de klimaatverandering te beperken.
NN IP onderstreept de noodzaak van jaarlijkse biljoeneninvesteringen om een ramp af te wenden. De investeringsniveaus zijn volgens de vermogensbeheerder "jammerlijk" ontoereikend. NN IP belooft meer aandacht voor zonne- en windenergie, maar ook energie-efficiëntie.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
21 uur geleden