Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: Amsterdam verliest terrein bij creatieve industrie

Onderzoek: Amsterdam verliest terrein bij creatieve industrie

HILVERSUM (ANP) - Amsterdam blijft de belangrijkste cluster voor de creatieve industrie, zoals de kunsten, cultureel erfgoed, media, entertainment en creatieve zakelijke dienstverlening. Maar de banengroei bij de creatieve sector in Amsterdam verliest de afgelopen jaren wel steeds meer terrein aan de andere grote steden Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dat meldt het adviesbureau Media Perspectives op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek was Amsterdam in 2020 goed voor bijna 75.000 banen in de creatieve industrie. Maar sinds 2017 heeft de hoofdstad niet meer het hoogste percentage banengroei, mede vanwege de hoge kosten in Amsterdam. Die groei van 3,4 procent werd overtroffen door Rotterdam (5 procent), Utrecht (4,2 procent) en Den Haag (3,6 procent).

De onderzoekers stellen verder dat de creatieve industrie nog steeds een banenmotor blijft voor de Nederlandse economie. Het aantal banen in de creatieve sector groeide tussen 2010 tot 2020 jaarlijks met 2,4 procent. Dat is drie keer zoveel als de gemiddelde banengroei in Nederland in die periode. De sector telt ook een groot aantal zzp-ers. Dat was een aandeel van 49 procent in 2020 tegen 32 procent in 2010.

Media Perspectives schrijft verder dat de coronacrisis er hard inhakt in de sector. De creatieve industrie leverde in 2020 een kwart van de toegevoegde waarde in, oftewel 4,7 miljard euro. Ook gingen duizenden banen verloren. Het bureau stelt dat de effecten van de crisis het hele ecosysteem in de sector aantasten. Veel creatieve bedrijven leveren aan andere creatieve ondernemingen, waardoor omzetverlies van het ene bedrijf een negatief effect heeft op de ander.

Meer uit Financieel

Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

58 minuten geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

3 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

19 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

21 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

22 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

23 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

1 dag geleden