
Onderzoek: 87 procent cosmeticaproducten bevat plastic deeltjes
AMSTERDAM (ANP) - De meeste cosmeticaproducten bevatten plastic deeltjes, concludeert Plastic Soup Foundation in een nieuw onderzoek. Van de 7704 onderzochte producten van tien grote merken kwam naar voren dat 87 procent deeltjes plastic bevat. Het gaat volgens de milieuorganisatie om verschillende soorten microplastic, waaronder synthetisch polymeer. De Nederlandse Cosmetica Vereniging is het oneens met deze conclusie.
Milieuorganisatie Plastic Soup Foundation roept de Europese Unie op om wetgeving aan te scherpen. De synthetische deeltjes moeten beter onderzocht worden op wat het met de volksgezondheid doet, voordat het gebruik ervan toegestaan wordt. De onderzochte producten zijn van de merken L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona en Axe.
De definitie die de Plastic Soup Foundation hanteert voor microplastics klopt niet, vindt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). "De organisatie trekt het te ver, daardoor is ineens alles microplastic", zegt beleidsadviseur Max Hellinga van de NCV. "De foundation zegt bijvoorbeeld dat alle synthetische polymeren microplastics zijn. Dat is niet waar."
Definitie microplastics
"We zien plastic als een chemische stof", legt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation uit. "Polymeren vallen daar onder. Ze zijn slecht afbreekbaar. Je moet dat minstens onderzoeken voordat je het op de markt brengt." De organisatie baseert zich in het onderzoek naar microplastics op de ingrediëntenlijst van de cosmetica.
Volgens de NCV is de definitie van microplastics vastgesteld door onafhankelijke wetenschappers bij het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) en het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC). De ingrediëntenlijst van de Plastic Soup Foundation geeft volgens de vereniging een verkeerd beeld. Volgens Dagevos van de milieuorganisatie verschuilt NCV zich juist teveel achter de definitie van microplastics "waar ze zelf hard voor gelobbyd hebben".
Ondanks deze verschillen benadrukt de NCV het probleem serieus te nemen. De vereniging zegt dat veilige producten voor de consument en het milieu "absolute prioriteit" zijn. "De industrie neemt het probleem van microplastics daarom ook zeer serieus en kijkt naar effectieve en op wetenschap gebaseerde oplossingen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
5 uur geledenGRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Om snel meer medewerkers in de wijkverpleging op te leiden en bij te scholen, stelt het kabinet voor de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro beschikbaar. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft daartoe vrijdag een investeringsakkoord ondertekend met verschillende partijen in de zorg. Er is een groeiend tekort aan wijkverpleegkundigen. Als er geen extra maatregelen worden getroffen, loopt dat tekort volgens het ministerie van Volksgezondheid op tot 10.500 in 2027.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Na vrijdag verdwijnen ook de laatste coronateststraten van de GGD. Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van een "absoluut historische dag". Hij vindt het "een bijzonder moment, ruim drie jaar nadat we de eerste coronapatiënt in Nederland hadden", zegt de bewindsman na de ministerraad op vrijdag.
3 dagen geledenZEIST (ANP) - Ziekenhuizen beginnen het langzaam maar zeker iets minder druk te krijgen met de zorg voor coronapatiënten. Het totale aantal daalt en ook de instroom zakt, komt vrijdag naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De coronagolf in de ziekenhuizen bereikte vorige week het hoogste niveau sinds oktober.
4 dagen geleden