Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: 87 procent cosmeticaproducten bevat plastic deeltjes

Onderzoek: 87 procent cosmeticaproducten bevat plastic deeltjes

AMSTERDAM (ANP) - De meeste cosmeticaproducten bevatten plastic deeltjes, concludeert Plastic Soup Foundation in een nieuw onderzoek. Van de 7704 onderzochte producten van tien grote merken kwam naar voren dat 87 procent deeltjes plastic bevat. Het gaat volgens de milieuorganisatie om verschillende soorten microplastic, waaronder synthetisch polymeer. De Nederlandse Cosmetica Vereniging is het oneens met deze conclusie.

Milieuorganisatie Plastic Soup Foundation roept de Europese Unie op om wetgeving aan te scherpen. De synthetische deeltjes moeten beter onderzocht worden op wat het met de volksgezondheid doet, voordat het gebruik ervan toegestaan wordt. De onderzochte producten zijn van de merken L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona en Axe.

De definitie die de Plastic Soup Foundation hanteert voor microplastics klopt niet, vindt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). "De organisatie trekt het te ver, daardoor is ineens alles microplastic", zegt beleidsadviseur Max Hellinga van de NCV. "De foundation zegt bijvoorbeeld dat alle synthetische polymeren microplastics zijn. Dat is niet waar."

Definitie microplastics

"We zien plastic als een chemische stof", legt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation uit. "Polymeren vallen daar onder. Ze zijn slecht afbreekbaar. Je moet dat minstens onderzoeken voordat je het op de markt brengt." De organisatie baseert zich in het onderzoek naar microplastics op de ingrediëntenlijst van de cosmetica.

Volgens de NCV is de definitie van microplastics vastgesteld door onafhankelijke wetenschappers bij het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) en het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC). De ingrediëntenlijst van de Plastic Soup Foundation geeft volgens de vereniging een verkeerd beeld. Volgens Dagevos van de milieuorganisatie verschuilt NCV zich juist teveel achter de definitie van microplastics "waar ze zelf hard voor gelobbyd hebben".

Ondanks deze verschillen benadrukt de NCV het probleem serieus te nemen. De vereniging zegt dat veilige producten voor de consument en het milieu "absolute prioriteit" zijn. "De industrie neemt het probleem van microplastics daarom ook zeer serieus en kijkt naar effectieve en op wetenschap gebaseerde oplossingen."

Meer uit Gezond

Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

1 dag geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

1 dag geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

1 dag geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

1 dag geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

1 dag geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

1 dag geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

1 dag geleden