
Onderzoek: 37,5 miljard euro per jaar naar fossiele subsidies
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid loopt jaarlijks 37,5 miljard euro aan inkomsten mis door regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen. Op dat bedrag komen onderzoekers van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie uit in een onderzoeksrapport.
Onderzoeker Boris Schellekens van SOMO noemt de inschatting nog conservatief. Alle kosten van milieuschade lieten hij en zijn collega's namelijk buiten beschouwing. "Wij kijken puur naar gemiste staatsinkomsten." De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hun overzicht het meeste complete tot nu toe is.
In het rapport worden 31 regelingen beschreven die op een of andere manier het gebruik van fossiele brandstoffen voordeliger maken. Daarbij gaat het doorgaans niet om geld dat de overheid overmaakt op de rekening van bedrijven, maar vooral om belastingkortingen en -vrijstellingen. Zo hoeven grootverbruikers van aardgas over het grootste deel van hun verbruik geen energiebelasting te betalen en zijn de lucht- en scheepvaart vrijgesteld van accijns over kerosine en stookolie.
Energiearmoede
De grootste klapper, 13,5 miljard euro per jaar, zit in de energiebelasting. Die is in Nederland degressief. Dat wil zeggen dat bedrijven die meer energie gebruiken, relatief gezien steeds minder belasting over hun verbruik hoeven te betalen. "Een perverse prikkel" noemen de onderzoekers dat.
De organisaties achter het onderzoek pleiten ervoor om de fossiele voordelen snel af te bouwen. Het belastinggeld dat dit oplevert, kan dan bijvoorbeeld worden besteed aan het tegengaan van energiearmoede door het isoleren van woningen.
'Banen verdwijnen'
Een deel van het geld zal niet in de belastingpot terechtkomen, omdat bedrijven "hun fossiele verbruik zullen gaan vervangen of verminderen". Ook dat is precies de bedoeling, vinden de onderzoekers, want hierdoor daalt de CO2-uitstoot. Als de subsidies volledig worden afgeschaft, scheelt dat volgens het rapport tussen de 13 en bijna 20 procent CO2-uitstoot, afhankelijk van hoe snel het gaat.
VNO-NCW vindt ook dat Nederland van deze belastingkortingen en -vrijstellingen af moet in het proces naar een klimaatneutrale economie. "Maar dit kan alleen op een verstandige manier", benadrukt de lobbyclub van het bedrijfsleven, die in een reactie pleit voor het maken van internationale afspraken. "Als je dit alleen in Nederland doet gaan fabrieken hier minder en die buiten Nederland meer produceren, met vaak meer CO2 uitstoot. Daar schiet het klimaat dus niks mee op, terwijl de banen hier verdwijnen."
Meer uit Binnenland
HOOFDDORP (ANP) - Haarlemmermeer zet extra bewakingscamera's in om de wegen van Schiphol richting Den Haag in de gaten te houden tijdens de NAVO-top. De gemeente noemt het "aannemelijk dat er potentieel verstorende acties zullen plaatsvinden op de route tussen Schiphol en Den Haag".
4 uur geledenNIEUW-BEIJERLAND (ANP) - Een motorrijder is donderdagavond om het leven gekomen door een aanrijding met een auto op de Schutskooi in Nieuw-Beijerland. Het slachtoffer is 19 jaar en komt uit Klaaswaal, meldt de politie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook het lichaam van de 83-jarige Paul Klapper is gevonden in Frankrijk, bevestigt Namens de Familie. Eerder donderdag werd bekend dat het lichaam van zijn partner Gerda Klapper woensdag in Frankrijk was gevonden, het lichaam van Paul is donderdag gevonden. Het echtpaar uit Alphen aan den Rijn was al een paar dagen vermist.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Militairen van de Luchtmobiele Brigade in Irak kunnen door de oorlog tussen Israël en Iran het land niet verlaten. Zij zijn daar voor de beveiliging van de NAVO-missie. De Nederlandse bijdrage duurt tot eind deze maand, maar een deel van de militairen zou nu al vertrekken. Zij gaan nu voorlopig door met hun werkzaamheden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 80-jarige Gerda Klapper uit Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie nadat bekend is geworden dat haar lichaam woensdag in Frankrijk is gevonden. Daar wordt nog altijd "met man en macht" gezocht naar haar 83-jarige echtgenoot Paul.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrouwen die vroeger hun kind moesten afstaan omdat ze ongehuwd zwanger waren geworden, hebben daar veel schade door geleden. Dat geldt ook voor de kinderen. Moeder en kind, en ook de vader, hadden "niet of nauwelijks een stem, laat staan enige regie", oordeelt een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. "Hierdoor is grote schade aangericht."
10 uur geleden