Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsvakbonden stellen ultimatum en dreigen met actie

Onderwijsvakbonden stellen ultimatum en dreigen met actie

UTRECHT (ANP) - Het kabinet moet leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders een beter salaris bieden, eisen onderwijsvakbonden donderdag. De vakbonden stellen hiervoor een ultimatum dat afloopt op 16 juni. Als het kabinet niet akkoord gaat met de looneis, dan zullen na de zomervakantie collectieve acties en stakingen volgen, dreigen vakbond CNV Onderwijs, de AOb, FNV Overheid en FvOv.

De onderwijsvakbonden willen 12 procent loonsverhoging in 2023. Volgens CNV Onderwijs heeft het onderwijspersoneel door inflatie flink ingeleverd aan koopkracht. "Investeren in een goede loonontwikkeling is de basis van onderwijskwaliteit", benadrukt de vakbond. Om de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken is een structurele overheidsbijdrage noodzakelijk, stelt CNV.

"De onderwijssector kan zich in deze tijden van personeelstekorten geen langslepende CAO-trajecten en de daarbij horende onrust permitteren", zegt CNV Onderwijs. Volgens voorzitter Daniëlle Woestenberg staat het onderwijs al jaren onder grote druk en gaat de kwaliteit van het onderwijs steeds meer achteruit.

Protestbijeenkomst

Leraren van basisscholen en middelbare scholen voeren donderdagmiddag ook actie voor een beter salaris. Bij een protestbijeenkomst in Den Haag overhandigen ze handtekeningen aan onderwijsminister Dennis Wiersma. Daarnaast zijn er manifestaties in Amsterdam, Groningen, Zwolle en Maastricht. Die bijeenkomsten zijn bewust aan het einde van de middag. Overdag hebben leerlingen eindexamens en lessen.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) biedt het Rijk geld voor een loonsverhoging van hooguit 5 procent, lager dan de inflatie. De salarissen voor leraren op basisscholen en op middelbare scholen zijn vorig jaar aan elkaar gekoppeld om een loonkloof te dichten.

Meer uit Binnenland

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

47 minuten geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

2 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

6 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

8 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

12 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

13 uur geleden