Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Onderwijssysteem faalt en dat leidt tot ongelijke kansen'

'Onderwijssysteem faalt en dat leidt tot ongelijke kansen'

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse onderwijssysteem faalt op een belangrijk punt. Leerlingen krijgen onvoldoende kans op onderwijs dat recht doet aan hun capaciteiten en ontwikkeling, stelt de Onderwijsraad in een advies.

"De coronacrisis versterkt dit. Nederland doet hiermee al jaren leerlingen tekort en de economie en samenleving lopen talent mis", aldus de raad. De Onderwijsraad adviseert om het moment van selectie naar een schoolsoort van het voortgezet onderwijs uit te stellen tot na een brede brugperiode. "En bied, veel meer dan nu, in het basis- en voortgezet onderwijs flexibel onderwijs op maat, dat recht doet aan verschillen tussen leerlingen. Daarvoor is een ingreep in de structuur van het voortgezet onderwijs noodzakelijk", stelt de organisatie.

In het Nederlandse onderwijsstelsel worden leerlingen al op jonge leeftijd geselecteerd voor een schoolsoort van het middelbare onderwijs. Maar deze vroege selectie leidt volgens het adviesorgaan tot ongelijke onderwijskansen. "Leerlingen met dezelfde capaciteiten, maar met verschillende achtergronden, komen niet op hetzelfde onderwijsniveau terecht. Hierdoor volgen veel leerlingen voortgezet onderwijs dat niet past bij wat zij in hun mars hebben", schrijft de raad.

Bubbel

De Onderwijsraad merkt ook op dat jongeren met verschillende achtergronden elkaar niet meer ontmoeten op school. "Ze zitten van elkaar gescheiden in hun eigen bubbel."

Volgens de raad zou er pas na een driejarige brugperiode selectie naar een van de onderwijsvormen van het voortgezet onderwijs moeten plaatsvinden. Dit betekent dat het huidige schooladvies en de eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs komen te vervallen.

Aanpak stelsel

De sectororganisaties VO-raad en de PO-Raad steunen het pleidooi van de Onderwijsraad. "Onze kinderen, leerlingen en studenten verdienen een beter en rechtvaardiger onderwijsstelsel. Om alle kinderen goed onderwijs te kunnen geven moet ons stugge stelsel worden aangepakt", zegt de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. De VO-raad wijst er op dat er voor een dergelijke structuurwijziging wel voldoende menskracht, vaardigheden, tijd en geld moet zijn.

De Onderwijsraad bracht het advies uit op verzoek van de minister van Onderwijs.

Meer uit Binnenland

COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

54 minuten geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

56 minuten geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

1 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

1 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

2 uur geleden
Slachtoffer schietpartij werkte op gezondheidscentrum Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Op de website van het gezondheidscentrum staat een mededeling over de situatie.

2 uur geleden