
Onderwijsprotest op Malieveld op 25 november
DEN HAAG (ANP) - Het hoger onderwijs wil op maandag 25 november op het Malieveld in Den Haag alsnog demonstreren tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. De organisatoren hebben dat donderdag aangekondigd. Ze zeiden eerder al dat ze "over een paar weken" naar het Malieveld wilden gaan, maar noemden toen nog geen exacte datum.
Studenten en docenten zouden donderdag in Utrecht demonstreren, maar dit werd afgelast op aandringen van de gemeente. Een pro-Palestijnse groep zou de betoging hebben willen kapen. Ondanks de afgelasting zijn in Utrecht donderdag honderden mensen de straat op gegaan. Ook in andere studentensteden, zoals Leiden, Tilburg, Enschede en Nijmegen, vonden betogingen plaats. De organisatoren van het protest in Utrecht gingen naar het gebouw van de Tweede Kamer om daar op uitnodiging van enkele fracties hun verhaal te doen.
Volgens de Landelijke Studentenvakbond heeft het niet doorgaan van het protest in Utrecht een negatief effect: "Demonstreren wordt hiermee enigszins gecriminaliseerd. Na de gebeurtenissen van afgelopen week in Amsterdam kunnen we het ons niet veroorloven dat het recht om jezelf te uiten onder druk komt te staan."
'Aanval' op demonstratierecht
Ingrid Robeyns, filosoof aan de Universiteit Utrecht en een leider van protestgroep WOinActie, was niet te spreken over de waarschuwing van Utrecht: "Wij hadden met duizenden op het Domplein willen staan. Het is zeer zorgwekkend dat dit niet door mocht gaan. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd." Ze sprak van "een aanval op ons demonstratierecht op basis van informatie die niemand van ons heeft kunnen checken" en hoopt alsnog "en masse" op het Malieveld te kunnen demonstreren. Ze noemde de geplande bezuinigingen "onnodig, onverstandig, onwenselijk en niet legitiem" en riep universiteiten op de bezuinigingen niet uit te voeren.
Voorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond, een andere organisator, richtte zijn pijlen op onderwijsminister Eppo Bruins. "Als u het echt niet eens bent met het beleid, trek het dan terug of treed af. Huil niet met onze sector mee, was je handen niet in onschuld. Daar hebben we helemaal niks aan."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden