
Onderwijsorganisaties: geef student uit Oekraïne financiële hulp
UTRECHT (ANP) - Studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne zouden financieel geholpen moeten worden om hun studie in Nederland voort te zetten, zo vinden drie organisaties voor hoger onderwijs. "Te hoge kosten mogen nooit een barrière zijn voor gevluchte studenten om hun studie voort te zetten", schrijven de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen in een brief aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf en staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.
Op dit moment is niet duidelijk onder welke voorwaarden studenten uit Oekraïne hun studie hier kunnen vervolgen, aldus de organisaties. Zij willen dat de studenten studiefinanciering krijgen en alleen het wettelijke collegegeld hoeven te betalen. Dat bedraagt voor het komende studiejaar iets meer dan 2200 euro. Als de studenten niet in aanmerking komen voor het wettelijke collegegeld kunnen de kosten voor een studiejaar oplopen tot 15.000 euro, legt een woordvoerder van UAF uit. In dat geval "zal het voor het merendeel van de gevluchte studenten niet mogelijk zijn om een studie in Nederland te starten of te vervolgen".
De organisaties laten weten tot dusver tientallen vragen te hebben gekregen van studenten die hun studie in Nederland willen voortzetten. Het gaat om studenten met een Oekraïens paspoort, maar ook studenten uit bijvoorbeeld Nigeria, Sierra Leone, Jemen, Syrië, Irak en Turkije die het land moesten ontvluchten na de Russische inval. Het gaat om een relatief groot deel studenten geneeskunde, aldus UAF. De organisatie schat in dat de meesten snel zouden kunnen instromen omdat ze Engels op hoog niveau spreken.
Officieel moeten studenten die in september willen beginnen zich voor 1 mei inschrijven voor een studie. De organisaties willen dan ook dat op "zeer korte termijn" een besluit wordt genomen over voorwaarden waaronder de studenten hun studie kunnen hervatten.
Meer uit Binnenland
ALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Er zou meer ruimte gemaakt moeten worden voor een grotere militaire basis in Amsterdam. Hiervoor pleit de directeur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het AT5-programma Park Politiek.
11 uur geledenSCHIEDAM (ANP) - De man die in de vroege zaterdagochtend aan het Bachplein in Schiedam werd neergestoken is overleden aan zijn verwondingen. Dat maakte de politie bekend op X.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een 21-jarige man uit Den Haag is vrijdagavond overleden bij een schietincident in de Paets van Troostwijkstraat in de Haagse wijk Laak. Dat meldt de politie op X.
18 uur geledenTIEL (ANP) - In een carrosseriefabriek in Tiel is even voor middernacht vrijdagavond een grote brand uitgebroken. 22 brandweerploegen waren ter plaatse om de brand te bestrijden, meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
18 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De GGD Rotterdam-Rijnmond roept mensen op om extra goed te letten op klachten die bij mazelen passen, nu Pasen, Koningsdag en de meivakantie in aantocht zijn. In de regio Rotterdam zijn sinds februari tientallen gevallen bekend van mensen met de besmettelijke ziekte.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielzoekers met eigen vermogen of een inkomen moeten gaan meebetalen aan hun zorgkosten. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dit een van de versoberingen van de asielzoekersopvang is.
22 uur geleden