Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsminister Wiersma komt met nieuw voorstel schoolkeuze

Onderwijsminister Wiersma komt met nieuw voorstel schoolkeuze

DEN HAAG (ANP) - Minister Dennis Wiersma van Onderwijs wil dat leerlingen later dan nu een keuze kunnen maken of ze vmbo, havo of vwo gaan volgen. In het najaar komt hij met voorstellen om een einde te maken aan de kansenongelijkheid die er nu heerst in het onderwijs, zegt hij in een interview met het AD.

Welk schoolkeuze kinderen maken wordt nu nog bepaald door een eindtoets in groep 8 van de basisschool en het schooladvies. Experts zeggen dat deze vroege selectie leidt tot ongelijke onderwijskansen. "We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook als het gaat om later selecteren. Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want voor je het weet, zijn we jaren verder", zegt Wiersma tegen de krant.

De minister zegt verschillende opties om dit te veranderen uit te werken en die in het najaar te presenteren. "Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien, hangt mij de keel uit", aldus de minister.

Brede brugklassen

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar dat er pas na een driejarige brugperiode selectie naar een van de onderwijsvormen van het voortgezet onderwijs zou moeten plaatsvinden. Dit betekent dat het huidige schooladvies en de eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs komen te vervallen. De onderwijsminister laat er zich in de krant niet over uit of hij zo'n grote stelselwijziging voor ogen heeft.

De koepel van middelbare scholen, de VO-raad, staat achter de uitspraken van minister Wiersma. "Wij pleiten al langer voor uitstel van selectie, dus voor het stimuleren van brede brugklassen. Het is een cruciale wijziging om kansengelijkheid te vergroten, dat is een belangrijk punt. Het ingewikkelde is hoe de minister dat wil gaan doen, we moeten afwachten waar hij mee gaat komen, maar de lijn steunen wij", zegt een woordvoerder van de raad.

Stelselwijzigingen

De organisatie Ouders en Onderwijs is juist argwanend. "Ouders zijn tevreden met hoe het nu is. Ook binnen het huidige stelsel zijn er veel manieren om kansengelijkheid te bevorderen. De vraag is waarom dat niet goed gebeurt." Volgens directeur Lobke Vlaming van de oudervereniging zijn gemengde brugklassen nu al mogelijk. Zo zouden vmbo'ers en vwo'ers samen vakken als gym of burgerschap kunnen volgen, en daarna een vak als wiskunde op het eigen niveau kunnen krijgen. "Daar hoeft niet het hele onderwijs voor op de schop. Hoe voer je zo'n grote verandering door in een systeem dat al onder druk staat, met te grote klassen en te weinig leraren, zonder dat de kwaliteit onderuitgaat? Veel grote stelselwijzigingen worden vanuit een papieren werkelijkheid gemaakt."

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

7 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

17 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

19 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

19 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

20 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

21 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

22 uur geleden