Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsland overwegend blij met voorrang bij coronatest

Onderwijsland overwegend blij met voorrang bij coronatest

DEN HAAG (ANP) - In onderwijsland wordt overwegend positief gereageerd op het kabinetsbesluit om onderwijspersoneel voorrang te geven bij het testen op corona. Wel is er kritiek omdat er geen voorrang wordt gegeven aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en onderwijzend personeel in het mbo.

CNV Onderwijs en CNV Zorg & Welzijn laten weten: "Snel testen en snel resultaten krijgen en vermijden dat medewerkers dagenlang thuis moeten wachten, is cruciaal om de vitale sectoren onderwijs en zorg te laten doordraaien." Dat mbo-docenten er niet bij horen, baart de vakbond zorgen. Ook de MBO Raad roept het kabinet op: "geef ook mbo-docenten voorrang!"

De MBO Raad, de brancheorganisatie van de scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, wil dat het kabinet "met spoed het besluit heroverweegt, in het belang van onze studenten. Zij zijn in de eerste plaats de dupe van dit besluit." De raad wijst erop dat scholen nu aangeven te overwegen zelf testen te gaan inkopen bij commerciële aanbieders. "En dat kan toch niet de bedoeling zijn; deze testen zijn een overheidsverantwoordelijkheid. Bovendien vinden we dat onderwijsgeld niet aan dit soort uitgaven besteed zou moeten worden."

VO-raad

De VO-raad, een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, is wel tevreden. "Wij realiseren ons dat we met deze voorrangspositie als onderwijssector een grote verantwoordelijkheid hebben om er voor te zorgen dat alleen die onderwijsgevenden hier gebruik van maken, van wie uitvallen echt daadwerkelijk en direct het onderwijs aan de leerlingen raakt", aldus voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad.

De sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO-Raad) zegt te hopen dat "binnenkort iedereen in Nederland snel getest kan worden. Met name in de kinderopvang en het mbo is dat belangrijk, maar ook voor andere mensen en andere sectoren." Maar de organisatie zegt te begrijpen dat dit nog tijd kost en "dat het kabinet in deze schaarste moeilijke keuzes moet maken welke vitale beroepen met voorrang kunnen worden getest en welke niet." De raad wijst erop dat daarbij niet alleen is gekeken naar de impact van grote groepen kinderen die meerdere dagen thuis zitten, "maar bijvoorbeeld ook naar het aspect van de leerplicht."

Meer uit Binnenland

Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

2 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

4 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

4 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

5 uur geleden
Zes mensen naar ziekenhuis door vermoedelijke straatrace Helmond

HELMOND (ANP) - Door een vermoedelijke straatrace tussen twee auto’s zijn zaterdagavond in Helmond zes mensen in het ziekenhuis beland. Op de Europaweg botste een van de twee auto’s achterop een taxibusje, dat stilstond voor een stoplicht.

6 uur geleden
Bijeenkomst voor bewoners na brand appartementencomplex Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam vindt zondagochtend een bijeenkomst plaats voor de bewoners van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, waar zaterdagavond rond 20.00 uur een zeer grote brand uitbrak. Alle bewoners van het complex van acht bouwlagen moesten de nacht elders doorbrengen. De bijeenkomst is om 11.00 uur in het Mercure Hotel.

6 uur geleden
Madeliefje verkozen tot nationale bloem bij Vroege Vogels

HILVERSUM (ANP) - Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat is zojuist bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

6 uur geleden