Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsbonden: volledige heropening scholen is logisch

Onderwijsbonden: volledige heropening scholen is logisch

DEN HAAG (ANP) - De onderwijsbonden reageren positief op het kabinetsbesluit om ook de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal te openen. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs noemt het besluit "goed voor leerlingen en het personeel". De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een logisch besluit.

"Afstandsonderwijs en fysieke lessen zijn op de lange termijn niet vol te houden", zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. "De anderhalve meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden."

Beide bonden benadrukken dat de werkdruk sterk is toegenomen doordat leerlingen de afgelopen tijd slechts een klein deel van de tijd op school terechtkonden en de rest van de tijd via internet les kregen. Die combinatie van fysiek en digitaal onderwijs "vergt veel van docenten", aldus CNV. "Als je een klas moet opdelen in drie groepen en daardoor drie keer dezelfde les moet geven, terwijl je daarnaast ook digitaal les geeft, dan is dat niet lang vol te houden", aldus De Vries.

Niet onder druk werken

Voor de bonden is het wel van belang dat de veiligheid van onderwijspersoneel goed wordt gewaarborgd. De Moel maakt zich zorgen over docenten die in de risicogroep vallen. "We moeten erop letten dat zij zich niet onder druk gezet voelen om toch te gaan werken", benadrukt hij.

De Vries van CNV Onderwijs is blij voor de scholieren dat ze elkaar na de zomer weer dagelijks op school kunnen ontmoeten. "Geen fysiek onderwijs, betekent ook weinig sociale interactie, terwijl dat juist zo belangrijk is voor pubers."

Meer uit Binnenland

Bijlmervliegramp herdacht: 'Nog elk jaar voel je het verdriet'

AMSTERDAM (ANP) - Honderden buurtbewoners en nabestaanden hebben woensdagavond de vliegramp in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. "Ieder jaar opnieuw voel je hier het verdriet, nog na 31 jaar", zei stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

25 minuten geleden
Voorlopig geen NIOD-onderzoek naar verleden Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies begint voorlopig geen onderzoek naar het verleden van prins Bernhard. Als er een verzoek komt naar aanleiding van de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de echtgenoot van koningin Juliana, wordt dat in overweging genomen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

35 minuten geleden
Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

53 minuten geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

3 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

4 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

5 uur geleden