Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsbonden niet onder de indruk van tijdelijk extra loon

Onderwijsbonden niet onder de indruk van tijdelijk extra loon

DEN HAAG (ANP) - "Dit is geen oplossing, maar een Sloblossing", reageert bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op de tijdelijke toelage die demissionair onderwijsminister Arie Slob uittrekt voor personeel van achterstandsscholen. "Dit is een heel kleine druppel op een grote gloeiende plaat", vindt hij. Ook CNV Onderwijs is niet onder de indruk. "Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel, maar slechts voor twee jaar", laat de bond weten.

Het ministerie van Onderwijs maakte dinsdag bekend dat medewerkers van ruim 1300 scholen met veel "uitdagende kinderen" de komende twee schooljaren extra betaald krijgen. Volgens het ministerie maakt dit het aantrekkelijker om op deze scholen te werken. Onderwijspersoneel krijgt er tijdelijk minimaal 5 en gemiddeld 8 procent loon bij.

Roovers wijst erop dat een lerarenopleiding gemiddeld vier jaar duurt. "Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg." Hooguit zal op korte termijn een 'waterbedeffect' ontstaan, denkt de AOb-bestuurder. "Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig", zegt hij. Ook CNV Onderwijs verwacht niet dat de toelage nieuwe collega's zal opleveren.

Leervertragingen

Volgens demissionair minister Arie Slob van Onderwijs staan scholen voor een grote opgave om leervertragingen door corona in te halen. "Op scholen met veel uitdagende kinderen is dit extra ingewikkeld", aldus Slob. "Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort. Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is."

In juli van dit jaar zei ook de PO-raad nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. "Een structureel probleem vergt een structurele oplossing", aldus de raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt. Slob zegt deze wens te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet daar niet aan tegemoetkomen.

Het geld voor de salarisverhoging komt uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dat investeringsprogramma is bedoeld om achterstanden weg te werken die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

3 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

3 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

4 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

4 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

5 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

5 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

5 uur geleden