Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijsbonden niet onder de indruk van tijdelijk extra loon

Onderwijsbonden niet onder de indruk van tijdelijk extra loon

DEN HAAG (ANP) - "Dit is geen oplossing, maar een Sloblossing", reageert bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) op de tijdelijke toelage die demissionair onderwijsminister Arie Slob uittrekt voor personeel van achterstandsscholen. "Dit is een heel kleine druppel op een grote gloeiende plaat", vindt hij. Ook CNV Onderwijs is niet onder de indruk. "Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel, maar slechts voor twee jaar", laat de bond weten.

Het ministerie van Onderwijs maakte dinsdag bekend dat medewerkers van ruim 1300 scholen met veel "uitdagende kinderen" de komende twee schooljaren extra betaald krijgen. Volgens het ministerie maakt dit het aantrekkelijker om op deze scholen te werken. Onderwijspersoneel krijgt er tijdelijk minimaal 5 en gemiddeld 8 procent loon bij.

Roovers wijst erop dat een lerarenopleiding gemiddeld vier jaar duurt. "Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg." Hooguit zal op korte termijn een 'waterbedeffect' ontstaan, denkt de AOb-bestuurder. "Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig", zegt hij. Ook CNV Onderwijs verwacht niet dat de toelage nieuwe collega's zal opleveren.

Leervertragingen

Volgens demissionair minister Arie Slob van Onderwijs staan scholen voor een grote opgave om leervertragingen door corona in te halen. "Op scholen met veel uitdagende kinderen is dit extra ingewikkeld", aldus Slob. "Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort. Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is."

In juli van dit jaar zei ook de PO-raad nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. "Een structureel probleem vergt een structurele oplossing", aldus de raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt. Slob zegt deze wens te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet daar niet aan tegemoetkomen.

Het geld voor de salarisverhoging komt uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dat investeringsprogramma is bedoeld om achterstanden weg te werken die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen.

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiƫle sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

10 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

11 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

15 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

16 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

16 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

16 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

17 uur geleden