
Onderwijsbonden misen structurele oplossingen lerarentekort
DEN HAAG (ANP) - Hoewel het kabinet extra investeert in het onderwijs, missen de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs structurele oplossingen voor grote problemen, met name het lerarentekort.
"Al voor de coronacrisis was het duidelijk dat het lerarentekort een groot maatschappelijk probleem is, klassen werden met regelmaat naar huis gestuurd en er sloten scholen omdat er geen onderwijspersoneel meer te krijgen was", aldus de AOb in een eerste reactie.
Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs had al niet meer verwacht dat dit kabinet gehoor zou geven aan de roep om structurele investeringen. Hij hoopt dat het volgende kabinet daar na de verkiezingen wel werk van zal maken. "Dat is nodig om te zorgen voor meer ondersteunend personeel, meer maatwerk en daarmee het bevorderen van kansengelijkheid, betere begeleiding van starters en zij-instromers."
Werkdruk
Het kabinet maakt wel veel geld vrij vanwege het groeiende aantal leerlingen en studenten: 450 miljoen euro. Dat is echter niet bestemd voor het tegengaan van werkdruk en tekorten.
Om het lerarentekort tegen te gaan, wordt jaarlijks 32 miljoen euro uitgetrokken. Dat is mooi, maar onvoldoende, vinden de bonden. "Daarmee los je niets structureel op", aldus de AOb, die erop wijst dat het lerarentekort de komende jaren kan oplopen tot 10.000 mensen. "Met een paar campagnefilmpjes los je het tekort niet op. Daarvoor is heel veel extra geld nodig voor de lange termijn."
Positief
De totale uitgaven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verminderen overigens van 44,6 miljard euro naar 43,7 miljard in 2021, blijkt uit de Miljoenennota.
Beide grote onderwijsbonden reageren wel positief op de troonrede van de koning, die stilstond bij de flexibiliteit en veerkracht die het onderwijspersoneel aan de dag heeft gelegd tijdens de coronacrisis. "Terecht spreekt de koning zijn waardering voor het onderwijspersoneel uit", zegt De Vries. Hij is ook positief over het voornemen van het kabinet om gelden uit het zogeheten nationaal groeifonds vrij te maken voor onderwijsprojecten.
Meer uit Binnenland
UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.
39 minuten geledenZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.
3 uur geleden