Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderwijs hoopt dat kabinet OMT-advies volgt en scholen openhoudt

Onderwijs hoopt dat kabinet OMT-advies volgt en scholen openhoudt

DEN HAAG (ANP) - De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. "Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan", reageert voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.

Weima zegt erbij dat scholen wel voor "ongekende uitdagingen staan door corona en het lerarentekort". Veel docenten en leerlingen zitten thuis doordat ze ofwel besmet zijn, of in quarantaine moeten omdat ze contact hebben gehad met iemand die het virus heeft opgelopen. Door het lerarentekort is vaak geen vervanger te regelen.

Het openhouden van scholen is niet alleen belangrijk om leerachterstanden te voorkomen, zegt een woordvoerster van de PO-Raad. "Ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is het superbelangrijk."

Grote problemen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) houdt ook het liefst de scholen open, maar vraagt zich wel af hoe werkbaar de situatie nog is gezien de grote problemen waar scholen nu al voor staan. "We willen het allemaal, maar het moet wel zo gezond mogelijk. De tijdbom blijft gewoon tikken", reageert AOb-bestuurder Thijs Roovers. De bond hoopt dat het OMT zich ook uitspreekt over maatregelen om het onderwijs te helpen veilig open te blijven, zoals voorrang voor leraren bij een boosterprik, of het verbeteren van de ventilatie in schoolgebouwen.

UNICEF roept het kabinet op zich "tot het uiterste in te spannen om de scholen open te houden". De kinderrechtenorganisatie van de VN noemt sluiting van de scholen "de slechtst denkbare oplossing in deze coronacrisis". Kinderen en jongeren betalen zo een "onevenredig hoge prijs", vindt de organisatie.

"Gebruik kinderen niet als breekijzer", aldus directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland in een verklaring. "In deze crisis zien we dat de belangen van kinderen en tieners terugkerend ondergeschikt worden gemaakt aan andere belangen, zonder een deugdelijke onderbouwing. Terwijl we bij de ondertekening van het VN-Kinderrechtenverdrag afspraken dat, ook in tijden van crisis, de belangen van kinderen vooropstaan."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Tzalnie 5 dagen geleden
De omgekeerde wereld in Nederland. De meeste besmettingen zijn bij jonge kinderen en hun ouders. Dan gaan we de scholen openhouden en de horeca, waar ze het goed voor elkaar hebben, die gaan we nog eerder sluiten zodat mensen zelfs niet meer uit eten kunnen.
homebase123 5 dagen geleden
Gewoon sluiten die scholen, daar zitten de meeste besmettingen dus zeer dom om open te laten.

Meer uit Binnenland

Bescherming van ouderen door coronavaccins daalt iets

DEN HAAG (ANP) - De beschermingsmuur die de coronavaccins hebben opgebouwd, wordt bij ouderen iets minder sterk. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 84 procent tegen ziekenhuisopname en voor 93 procent tegen opname op een intensive care. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tegen de Tweede Kamer.

15 minuten geleden
Scannen van kentekens wordt nog niet verboden

DEN HAAG (ANP) - De overheid mag voorlopig kentekens van auto's blijven scannen om te kijken of de eigenaar boetes nog niet heeft betaald, of wordt gezocht door justitie. Belangenorganisatie Privacy First eiste in een kort geding dat de opsporingsmethode zou worden verboden, maar de rechtbank in Den Haag wees die eis af.

55 minuten geleden
Rooms-Katholieke Kerk schrapt vieringen na 17.00 uur, ook kerst

UTRECHT (ANP) - De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten "in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie".

1 uur geleden
Een op tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Kabinet wacht met aanscherpen reismaatregelen na RIVM-advies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.

2 uur geleden
Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

DEN HAAG (ANP) - Het Rijk heeft onvoldoende in beeld welke bezittingen het in beheer heeft en wat alle bezittingen waard zijn. De Algemene Rekenkamer spoort de rijksoverheid aan om het overzicht op orde te krijgen, zodat ze fatsoenlijk kan budgetteren voor onder meer onderhoud. Dergelijk overzicht zou "de gewoonste zaak van de wereld" moeten zijn, maar volgens de Rekenkamer schort het daar nu aan.

3 uur geleden
Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse instanties hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, drie kilo vlees, huiden, bontjassen en 2300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De dieren en spullen werden opgespoord door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de douane en de politie, tijdens de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021.

4 uur geleden