Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemingsraad Nedcar dreigt met kort geding tegen VDL

Ondernemingsraad Nedcar dreigt met kort geding tegen VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad van Nedcar dreigt met een kort geding als de directie van moederbedrijf VDL niet alsnog inzage geeft in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft gegeven vanwege voortijdige beëindiging van hun contract.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ook de opvolger van de MINI Countryman in Born zou worden gebouwd, maar BMW trok dat contract eenzijdig in. Daarmee ging werk voor een periode van negen jaar verloren. De or wil weten welke schadevergoeding daarvoor aan VDL is betaald, maar de directie weigert inzage, aldus voorzitter Abdel Lahssaini van de or vrijdag.

De or heeft een advocaat in de arm genomen die een kort geding voorbereidt. Volgens Lahssaini is de handelwijze van VDL in strijd met de wet op de ondernemingsraden.

Brieven

"We hebben de directie inmiddels twee brieven hierover geschreven. Daar is niet op gereageerd. Donderdag is een nieuwe brief ter herinnering de deur uitgegaan. We geven de directie nog drie dagen de tijd. Heeft die woensdag nog steeds niet gereageerd, dan stappen we naar de rechter."

De or wil ook inzage in de afspraken die met Rivian zijn gemaakt. Dat Amerikaanse bedrijf betaalde 100 miljoen euro voor exclusiviteitsrecht in Born, zodat VDL niet met andere potentiële klanten in zee zou gaan. "Wij willen die afspraken inzien rond het overmaken van dat bedrag", aldus Lahssaini. "We denken dat dit bedrag is weggesluisd naar Eindhoven. We willen weten waarom dat is gebeurd. Je kunt niet zomaar 100 miljoen uit Nedcar weghalen en naar VDL wegsluizen."

Productieachterstand

Tenslotte wil de or weten hoe het zit met het uitkeren van een dividend van 300 miljoen euro. "Het blijkt niet om een dividend, maar om een lening te gaan. We willen weten hoe dat zit."

Volgens Lahssaini heeft Nedcar een productieachterstand opgelopen. De twee wilde en vier formele stakingsdagen resulteerden in een achterstand van de bouw van 3800 auto’s, aldus Lahssaini. Tel daarbij op dat BMW heeft gevraagd om een extra productie van 3200 Countrymans, dan kom je op een totale achterstand van 7000 auto’s, rekende Lahssaini voor.

9,5 miljoen per dag

Hij verwacht dat de druk vanuit BMW op VDL dan ook zal toenemen om aan de productie-eisen te voldoen. "De stakingen kosten het bedrijf 9,5 miljoen euro per dag, plus de boetes die daar bovenop komen."

VDL geeft geen commentaar op de uitlatingen van de or. Wel laat een woordvoerder weten dat VDL nooit mededelingen doet over productieaantallen.

Meer uit Financieel

Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

16 minuten geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

1 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

2 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

13 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

14 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

14 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

15 uur geleden