
Ondernemingskamer: onderzoek bij Triodos is in niemands belang
AMSTERDAM (ANP) - De Ondernemingskamer wijst een verzoek om een onderzoek bij Triodos Bank af. Volgens de rechters van het gerechtshof in Amsterdam kan op onderdelen getwijfeld worden aan het in het verleden gevoerde beleid bij de bank, maar een onderzoek zou niet in het belang zijn van zowel Triodos als de certificaathouders die de zaak hadden aangespannen.
Het gaat om de handel in certificaten, een soort aandelen die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. Triodos had de handel in die certificaten een aantal jaar geleden stilgelegd omdat het gebruikte interne handelssysteem niet langer houdbaar zou zijn. Daarna konden certificaathouders niet bij hun ingelegde kapitaal.
Volgens de Ondernemingskamer wist Triodos al in 2017 dat er problemen dreigden. De bank had eerder onderzoek moeten doen naar mogelijke oplossingen, oordelen de rechters. Maar verder zouden er "geen gegronde redenen" zijn om te twijfelen aan de gang van zaken bij Triodos.
Uitvoerig onderzoek
Nadat de handel in de certificaten in maart 2020 werd opgeschort volgde namelijk wel een uitvoerig onderzoek. Triodos heeft er uiteindelijk voor gekozen om de handel in certificaten te gaan regelen via een notering aan een extern handelsplatform. Daardoor kunnen de certificaathouders na drie jaar hun certificaten weer verkopen.
Een stichting, die opkomt voor de belangen van de certificaathouders, vroeg aan de Ondernemingskamer in oktober vorig jaar om onderzoek te doen. Dan zouden alle feiten en omstandigheden bij de bank achterhaald kunnen worden die hebben geleid tot het stilleggen van de handel in de Triodos-certificaten.
Vertragen
Maar de Ondernemingskamer denkt dat het instellen van een eigen onderzoek het inmiddels ingezette proces bij Triodos kan vertragen. Daardoor zouden de certificaathouders alleen maar langer moeten wachten en dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de vraag naar de certificaten op het handelsplatform. "Een afweging van de betrokken belangen leidt er daarom toe dat het verzoek om een onderzoek wordt afgewezen."
Triodos kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de gang van zaken rond certificaten. De VEB, een belangenvereniging voor particuliere beleggers, wees er eerder op dat er veel certificaathouders zijn die tussen de 40.000 en 80.000 euro hadden belegd in de alternatieve aandelen. Zij konden door de ingreep van de bank niet bij geld voor bijvoorbeeld hun pensioen.
Belangenafweging
Joost Schmets van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) stelt dat de rechters een belangenafweging hebben gemaakt. "Maar ze kraken ook echt wel harde noten over het oude bestuur." De VEB wil nu weer vooruitkijken. "We hopen dat Triodos heeft geleerd dat ze transparanter moeten worden. Ze zijn al bewogen naar de certificaathouders toe, maar zullen nu moeten zorgen dat er voldoende waarde in de certificaten komt."
Triodos laat weten het vonnis van de Ondernemingskamer nog te bestuderen. Maar de bank zegt met alle belanghebbenden, onder wie de certificaathouders zelf, te werken aan de verhandelbaarheid van de certificaten.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
19 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
26 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
2 uur geleden