Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemingskamer: onderzoek bij Triodos is in niemands belang

Ondernemingskamer: onderzoek bij Triodos is in niemands belang

AMSTERDAM (ANP) - De Ondernemingskamer wijst een verzoek om een onderzoek bij Triodos Bank af. Volgens de rechters van het gerechtshof in Amsterdam kan op onderdelen getwijfeld worden aan het in het verleden gevoerde beleid bij de bank, maar een onderzoek zou niet in het belang zijn van zowel Triodos als de certificaathouders die de zaak hadden aangespannen.

Het gaat om de handel in certificaten, een soort aandelen die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. Triodos had de handel in die certificaten een aantal jaar geleden stilgelegd omdat het gebruikte interne handelssysteem niet langer houdbaar zou zijn. Daarna konden certificaathouders niet bij hun ingelegde kapitaal.

Volgens de Ondernemingskamer wist Triodos al in 2017 dat er problemen dreigden. De bank had eerder onderzoek moeten doen naar mogelijke oplossingen, oordelen de rechters. Maar verder zouden er "geen gegronde redenen" zijn om te twijfelen aan de gang van zaken bij Triodos.

Uitvoerig onderzoek

Nadat de handel in de certificaten in maart 2020 werd opgeschort volgde namelijk wel een uitvoerig onderzoek. Triodos heeft er uiteindelijk voor gekozen om de handel in certificaten te gaan regelen via een notering aan een extern handelsplatform. Daardoor kunnen de certificaathouders na drie jaar hun certificaten weer verkopen.

Een stichting, die opkomt voor de belangen van de certificaathouders, vroeg aan de Ondernemingskamer in oktober vorig jaar om onderzoek te doen. Dan zouden alle feiten en omstandigheden bij de bank achterhaald kunnen worden die hebben geleid tot het stilleggen van de handel in de Triodos-certificaten.

Vertragen

Maar de Ondernemingskamer denkt dat het instellen van een eigen onderzoek het inmiddels ingezette proces bij Triodos kan vertragen. Daardoor zouden de certificaathouders alleen maar langer moeten wachten en dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de vraag naar de certificaten op het handelsplatform. "Een afweging van de betrokken belangen leidt er daarom toe dat het verzoek om een onderzoek wordt afgewezen."

Triodos kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de gang van zaken rond certificaten. De VEB, een belangenvereniging voor particuliere beleggers, wees er eerder op dat er veel certificaathouders zijn die tussen de 40.000 en 80.000 euro hadden belegd in de alternatieve aandelen. Zij konden door de ingreep van de bank niet bij geld voor bijvoorbeeld hun pensioen.

Belangenafweging

Joost Schmets van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) stelt dat de rechters een belangenafweging hebben gemaakt. "Maar ze kraken ook echt wel harde noten over het oude bestuur." De VEB wil nu weer vooruitkijken. "We hopen dat Triodos heeft geleerd dat ze transparanter moeten worden. Ze zijn al bewogen naar de certificaathouders toe, maar zullen nu moeten zorgen dat er voldoende waarde in de certificaten komt."

Triodos laat weten het vonnis van de Ondernemingskamer nog te bestuderen. Maar de bank zegt met alle belanghebbenden, onder wie de certificaathouders zelf, te werken aan de verhandelbaarheid van de certificaten.

Meer uit Financieel

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

2 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

2 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

3 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

5 uur geleden
Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP) - Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen.

5 uur geleden
Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

6 uur geleden