
Ondernemersvereniging ziet faillissementen voorlopig nog stijgen
DEN HAAG (ANP) - Na de recente faillissementsgolf verwacht Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), dat de komende tijd nog veel meer detailhandelsbedrijven en horecazaken verdwijnen. "Het gaat achter elkaar door. Het verontrust mij enorm. Iedere keer verdwijnen er beeldbepalende winkels en vaak worden die vierkante meters niet meer opgevuld", zegt Ziengs.
Woensdag werd cosmeticawinkelketen The Body Shop failliet verklaard. Een dag eerder had Stella Fietsen uitstel van betaling aangevraagd, na jaren van oplopende verliezen. Maandag was het de beurt aan winkelketen Blokker, dat eveneens uitstel van betaling aanvroeg.
De voorzitter van de ondernemersvereniging denkt dat veel bedrijven financieel niet meer overleven door coronaschulden. "Ze hebben geen geld om deze uitgestelde belastingschulden af te lossen of om nog te investeren. En dan is de eenvoudigste manier om de stekker eruit te trekken. Zo ben je gelijk van al die schulden af", zegt de ONL-voorzitter. "En hopelijk kan er dan weer een doorstart plaatsvinden."
Moedeloos
Veel bedrijven maakten tijdens de coronaperiode gebruik van de mogelijkheid om de loonbelasting en btw die zij moesten afdragen uit te stellen. Deze uitgestelde betalingen moeten echter binnen vijf jaar terugbetaald worden. "Maar ondernemers hadden ook te maken met een loonkostenexplosie, een energiecrisis, een personeelstekort en forse huurverhogingen. Ze kunnen de bedragen niet meer ophoesten en worden moedeloos, waardoor vaak niets anders overblijft dan het bedrijf te beëindigen."
Ook retaildeskundige Paul Moers vreest dat er nog meer winkelformules in de problemen komen op de korte termijn. "Het probleem is dat de consument zo ongelofelijk zijn hand op de portemonnee houdt. We hebben zo'n 480 miljard euro op de bank staan, we sparen als gekken", stelt de winkelexpert. Daarnaast hebben veel bedrijven volgens hem moeite om te vernieuwen, waardoor ze klanten verliezen. Ook Moers wijst naar de hoge coronaschulden en "explosief stijgende kosten" als oorzaak van de financiële problemen.
Het aantal winkels in Nederland is in de afgelopen veertien jaar gedaald van 96.000 tot 81.000. Toch is het volgens Moers niet alleen kommer en kwel. "IKEA presteert uitstekend, HEMA heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, en Dille & Kamille, Apple en Rituals lopen als een trein."
Meer uit Financieel
BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije wil uiterlijk dinsdag een akkoord met de Europese Unie bereiken over het stopzetten van gasleveringen uit Rusland en een nieuw sanctiepakket. Dat heeft premier Robert Fico zaterdag gezegd. Slowakije importeert nog Russisch gas, maar daar wil de Europese Commissie graag van af.
7 minuten geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.
13 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
15 uur geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
16 uur geleden