Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemersorganisaties: begrip voor ondernemers die opengaan

Ondernemersorganisaties: begrip voor ondernemers die opengaan

DEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW hebben begrip voor ondernemers die aangeven dit weekend de deuren te openen als de huidige lockdown afloopt, los van de beslissing van het kabinet daarover op vrijdag. De steun die verschillende burgemeesters en gedeputeerden uitspraken noemen ze "hartverwarmend en sympathiek". Winkelbranchevereniging INretail noemt het niet meer dan "logisch" dat er een levendige discussie is ontstaan.

In verscheidene regio's in het land willen winkels en horeca zaterdag de deuren weer openen. Een aantal burgemeesters en gedeputeerden van de provincie heeft aangegeven daar niet voor te gaan liggen qua handhaving, zo werd de afgelopen dagen bekend. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat de lockdown voor ondernemers niet te doen is. "De reserves zijn op. Mensen houden het niet vol en we lopen enorm uit de pas met omringende landen", aldus de organisaties in een verklaring.

Ook INretail wijst erop dat de regels in Nederland ten onrechte veel strenger zijn dan in andere landen. Volgens de winkelbrancheorganisatie moet Nederland het voorbeeld van Spanje volgen, waar de regering corona niet als pandemie maar als endemie bestempelt, wat aangeeft dat het virus net als het griepvirus altijd op de achtergrond sluimert.

Geen andere keuze

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er begrip voor dat ondernemers geen andere keuze zien dan opengaan. "Tegelijkertijd moet er vrijdag een echte oplossing komen van het kabinet. Alleen dan ontstaat echte duidelijkheid voor ondernemers en geen 'twilight zone' die leidt tot verwarring en onduidelijkheid."

INretail stimuleert ondernemers niet om tegen de regels in te gaan. "Maar wij hebben niet in de hand wat lokaal gebeurt", aldus een woordvoerder. INretail roept bedrijven verder op voorbereid te zijn op alle mogelijk scenario's na vrijdag als de huidige lockdown afloopt.

Meer uit Binnenland

Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

44 minuten geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

1 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

1 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

6 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

9 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

9 uur geleden