
Ondernemers willen dat vrijstelling bpm op bestelwagens blijft
DEN HAAG (ANP) - Ondernemers moeten vrijgesteld blijven van de belasting op de aanschaf van bestelwagens, anders komen ze voor "onredelijk" veel hogere kosten te staan en wordt het elektrisch maken van de vele bestelbusjes die in Nederland rondrijden tegengewerkt. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Ondernemers betalen doorgaans geen belasting op personenauto's en motorrijtuigen, de zogeheten bpm, die betaald moet worden als een auto, motor of bestelbus gekocht of geïmporteerd wordt. Het kabinet wil de vrijstelling van de belasting voor bestelbussen die nog op benzine en diesel rijden tussen 2024 en 2026 geleidelijk afschaffen. De overheid hoopt tot 2030, het jaar waarin Nederland de klimaatdoelen van Parijs gehaald wil hebben, met de maatregel extra geld op te halen en ondernemers sneller aan elektrische auto's te krijgen, schrijven de organisaties.
"Ondernemers zijn voor hun werk afhankelijk van hun bestelwagens en elektrische modellen zijn de komende jaren in veel gevallen nog geen reëel alternatief", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "De noodzaak tot verduurzamen spreekt voor zich, maar op deze manier lukt dat niet." Met name ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) worden hard geraakt, zegt hij. "Dat kunnen ze in deze onzekere economische tijden en met de torenhoge inflatie er niet bij hebben."
Oudere bestelwagen op diesel
Voor dagelijks gebruik is een elektrische bestelbus met name voor ondernemers die de bus zwaar beladen en lange afstanden moeten rijden lastig, omdat ze dan lang aan de laadpaal moeten staan en minder ver kunnen rijden. Ook wordt een bestelbus op diesel of benzine als de vrijstelling wegvalt gemiddeld zo'n 11.000 euro netto duurder, een stijging van 38 procent van de huidige adviesprijs, becijferden de organisaties.
Volgens Vonhof zullen ondernemers in plaats van over te stappen op elektrisch, een oudere bestelwagen op diesel kopen, wellicht ook uit het buitenland, omdat de bpm voor dit soort bestelwagens lager is. Ook zal een deel van de ondernemers langer blijven doorrijden in de huidige bestelbus. Van de 68.000 nieuwe bestelauto's die in 2021 op kenteken werden gezet waren er bijna 3200 elektrisch, aldus de organisaties.
VNO-NCW en MKB-Nederland doen de oproep samen met onder meer Bouwend Nederland, BOVAG en evofenedex. Ze willen zo snel mogelijk in overleg met de verantwoordelijke bewindspersonen over onder meer subsidiebudgetten en goede infrastructuur.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.
48 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.
52 minuten geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar krijgt van de rechter opnieuw niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd om een schuldenexpert aan te stellen die voor de koopjesketen nog een uitweg uit de financiële problemen had kunnen zoeken. Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.
3 uur geleden