Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemers vinden bouw kazerne in Zeewolde onvergeeflijke fout

Ondernemers vinden bouw kazerne in Zeewolde onvergeeflijke fout

ZEEWOLDE (ANP) - Het kabinet maakt een onvergeeflijke fout als de plannen om een kazerne te bouwen bij Zeewolde in Flevoland doorgaan. Het kazerneterrein is voorzien op "de vruchtbaarste grond van Flevoland", schrijven acht ondernemers in een brief die zij dinsdag in Flevoland hebben verspreid. Het ministerie van Defensie spreekt volgens hen in de plannen over "onderliggende percelen" ter grootte van zevenhonderd hectare, maar het gaat om agrarische grond van acht gezonde, florerende, innovatieve en duurzame familiebedrijven, aldus de boerenfamilies.

Halverwege dit jaar besluit het kabinet of bij de Nijkerkerbrug in Zeewolde een moderne, nieuwe kazerne wordt gebouwd. Op het militaire complex zal plaats zijn voor 7000 militairen en zo'n 1300 opleidingsplaatsen, maakte de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Defensie zou een grote voorkeur voor Flevoland hebben, onder andere omdat daar nog voldoende stikstofruimte is om te bouwen.

De acht ondernemers stellen dat zij hun bedrijf niet zomaar kunnen verhuizen. Zij voorspellen de Flevolanders dat de aanblik van de polder voor altijd zal veranderen, als er een kazerne met kantoren, schietbanen, oefenterreinen en accommodaties verschijnt. "Van rust, rund en ruimte naar grijs-groen, massaal, hypermodern gekrioel", aldus de schrijvers in de brief die Omroep Flevoland verspreidde. Volgens de families gaat een geliefd recreatiegebied in Flevoland tussen het Nijkerkernauw en het Horsterwold verloren.

De ondernemers roepen Flevolanders op om zich zoveel mogelijk te verzetten tegen de mogelijke komst van de kazerne. Ook Zeewolde en de provincie zouden niet akkoord moeten gaan, maar commissaris Verbeek zei in zijn nieuwjaarstoespraak juist dat hij actief heeft gelobbyd om de kazerne in zijn provincie te krijgen.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

5 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

10 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

11 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden