Ondernemers: quarantaineregels moeten aangepast worden
DEN HAAG (ANP) - De huidige "knellende" quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", zo klinkt het.
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven, bevestigt een woordvoerster.
Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België. "Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine", aldus de organisaties. "Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen."
Reserves
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor het weer opengooien van de samenleving per 15 januari, als de huidige lockdown afloopt. De organisaties wijzen onder andere op de strengere regels die in Nederland gelden ten opzichte van andere landen. Daarnaast is het voor veel ondernemers niet meer rond te breien. Zo zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen volledig uitgeput, stellen ze.
De ondernemersorganisaties vinden ook dat er snel een oplossing moet worden gevonden voor getroffen ondernemers die nog altijd buiten de steunregelingen vallen. Ze vragen daarbij opnieuw aandacht voor het ontbreken van compensatie voor het inkomen van ondernemers. Ook moet een goede 'stoppersregeling' worden opgetuigd om ondernemers te helpen, zodat die niet privé ook in de problemen komen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel staat komende week vooral in het teken van een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De ECB vergadert donderdag over de rente in het eurogebied en zal dan naar alle waarschijnlijkheid opnieuw met een renteverlaging komen.
1 uur geledenROME (ANP/BLOOMBERG) - De regering van de Italiaanse premier Giorgia Meloni rekent voor volgend jaar op een sterkere economische groei. Volgens de krant Il Sole 24 Ore wordt een plus van 1,3 of 1,4 procent voorspeld.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De situatie bij het Duitse autoconcern Volkswagen is "alarmerend" en er zijn grote veranderingen nodig om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren. Dat heeft Volkswagen-topman Oliver Blume geschreven in een commentaar voor de krant Bild.
5 uur geledenTHESSALONIKI (ANP/AFP) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis wil dat de minimumlonen en pensioenen omhoog gaan om zo de koopkracht van Griekse huishoudens te versterken en de welvaart in het land te vergroten. Dat heeft Mitsotakis gezegd bij de opening van een internationale vakbeurs in de stad Thessaloniki.
6 uur geledenAUSTIN (ANP) - De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ziet geen "rode seinen" voor het financiële systeem na de stevige koersverliezen op de beurs vorige week, mede door zorgen bij beleggers over een afzwakkende Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. Dat heeft Yellen gezegd tegen persbureau Bloomberg.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Autoconcern Stellantis roept wereldwijd bijna 1,5 miljoen auto's terug. Het gaat om RAM 1500 pick-uptrucks. De wagens kampen met een softwarestoring in het antiblokkersysteem (ABS) waardoor het risico op botsingen groter is. De meeste auto's, ruim 1,2 miljoen, worden teruggeroepen in de Verenigde Staten.
1 dag geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Europese auto-industrie riskeert miljarden euro's aan boetes als de vraag naar elektrische auto's niet snel aantrekt. Daarvoor waarschuwt topman Luca de Meo van autofabrikant Renault zaterdag op radiozender France Inter. Fabrikanten krijgen vanaf 2025 te maken met strengere eisen aan de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Maar door de trage vraag naar elektrische auto's, vreest De Meo de nieuwe doelstelling niet te halen.
1 dag geleden