
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding
ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.
Het gaat om bedrijfswagens van merken als Mercedes, Renault, Peugeot, Fiat en Volkswagen uit de bouwjaren 2009 tot 2020. Per voertuig kunnen de bedrijven minstens 3000 euro compensatie verwachten, bevestigt Dieselgate.com na berichtgeving door De Telegraaf. Dat baseert het platform op al gedane uitspraken bij Nederlandse en buitenlandse rechtbanken.
Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij het Duitse Volkswagen. Later werd bekend dat bij veel andere automerken op grote schaal emissietesten zijn gemanipuleerd met speciale software, waardoor de dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.
Particuliere automobilisten
In Nederland hebben meerdere claimclubs sjoemeldieselzaken lopen tegen autofabrikanten. Daarbij is de meeste aandacht volgens Dieselgate.com tot nu toe uitgegaan naar particuliere automobilisten. Maar bijvoorbeeld ook in de bouw of in de installatiebranche moeten talloze sjoemeldiesels zijn gekocht. Het platform hoopt dat ook ondernemers uit die branches zich zullen melden.
Arco Krijgsman, een van de initiatiefnemers van Dieselgate.com, legt uit dat het platform voor de ondernemers al het uitzoekwerk uit handen neemt, zoals het achterhalen van alle voertuiginformatie ."En in de verificatie of het type voertuig ook sjoemelsoftware bevat of heeft bevat. Vervolgens brengen wij de claims aan in de relevante collectieve procedures."
Meer uit Financieel
EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
4 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
4 uur geleden