Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemers bang voor grotere economische effecten oorlog

Ondernemers bang voor grotere economische effecten oorlog

DEN HAAG (ANP) - De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn mogelijk nog groter dan blijkt uit de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Daarvoor waarschuwen ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland, die erop wijzen dat iedere energiecrisis in de geschiedenis heeft geleid tot een recessie.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen haalt de hoge energieprijzen aan, waar ondernemers hard door getroffen worden. Daarnaast zijn ook de andere prijzen van grondstoffen hard gestegen en is de import van grondstoffen uit Oekraïne, Belarus en Rusland vrijwel tot stilstand gekomen.

Die effecten zien de ondernemersverenigingen nog nauwelijks terug in de ramingen van het CPB. "Het lijkt er op dat in de prognoses vooral nog sterk naar de directe economische verbondenheid met Rusland is gekeken, terwijl de indirecte effecten van de oorlog alle bedrijven raken en in rap tempo toenemen."

Coronapandemie

Bovendien was de situatie voor de levering van grondstoffen en materialen al moeilijker door problemen als gevolg van de coronapandemie. Die had al geleid tot verstoorde leveringsketens, hogere prijzen en tekorten aan producten als computerchips.

Een scenario als in de jaren 70 van de twintigste eeuw met een langdurig hoge inflatie en een recessie ligt nu op de loer, denken VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij voorzien door de ontkoppeling van Rusland langdurig hoge energie- en grondstofprijzen. De organisaties willen dan ook praten met het kabinet over maatregelen om de economische gevolgen te dempen. "Zaak is te bewaken dat deze situatie naast al het menselijk leed en de zorgen over de veiligheid van Europa niet uitmondt in meer economische problemen dan nodig."

Meer uit Financieel

Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

39 minuten geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

1 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

2 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

2 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

2 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

2 uur geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

3 uur geleden