Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondernemer VS vervolgd voor overtreden oorlogswet tijdens crisis

Ondernemer VS vervolgd voor overtreden oorlogswet tijdens crisis

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoriteiten vervolgen voor het eerst een zakenman die tijdens de coronacrisis een oorlogswet uit de jaren vijftig zou hebben overtreden. Amardeep Singh zou een enorme hoeveelheid mondkapjes en andere beschermende uitrusting hebben ingekocht om met flinke winst door te verkopen.

Singh verkoopt normaliter schoenen en kleding in zijn winkel, maar begon in maart op grote schaal beschermende uitrusting in te slaan. Hij maakte een deel van zijn winkel vrij voor die "essentiële Covid-19-producten". Justitie zegt dat de ondernemer tonnen aan uitrusting als mondkapjes en desinfecterende handgel insloeg. Die verkocht hij vervolgens ook aan zorgorganisaties.

De ondernemer hangt nu een gevangenisstraf van een jaar boven het hoofd. Hij zou de zogeheten Defense Production Act hebben overtreden. Die oorlogswet, die wordt gebruikt vanwege de coronacrisis, geeft de president de bevoegdheid om bedrijven opdracht te geven noodzakelijke goederen te produceren. Het verbiedt echter ook bepaalde handelspraktijken, zoals het rekenen van onredelijke prijzen.

Justitie

Justitie denkt dat de zakenman zich onder meer schuldig maakte aan dat laatste. Hij zou bijvoorbeeld mondkapjes hebben ingekocht voor 7 cent en die vervolgens voor een dollar per stuk van de hand hebben gedaan. De openbaar aanklager zegt dat "Singh tijdens een gezondheidscrisis cruciale persoonlijke beschermingsmiddelen vergaarde en doorverkocht met enorme marges."

De advocaat van Singh zegt bij CNN dat zijn cliënt volhoudt onschuldig te zijn. De raadsman stelde dat iedereen tijdens de coronacrisis probeert het hoofd financieel boven water te houden. "Het lijkt me niet te verdedigen dat de federale overheid het nu heeft voorzien op bedrijven en particulieren."

Meer uit Buitenland

Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

17 minuten geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

10 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

15 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

18 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

20 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

22 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

1 dag geleden