Ondermijning blijft speerpunt voor justitie in 2021
DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van de ondermijnende criminaliteit blijft volgend jaar een prioriteit voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgend jaar is hiervoor 141 miljoen euro uitgetrokken, dat loopt de jaren erna op naar 150 miljoen euro.
Het geld is bedoeld om "de criminele drugsindustrie te bestrijden en de samenleving weerbaarder te maken tegen het gif van crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties", stelt het ministerie. Daarnaast is het geld bedoeld om de getuigenbescherming en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die onder meer politici en leden van het koningshuis beschermt, te versterken. Deze diensten kregen de afgelopen jaren steeds meer werk op hun bordje, waardoor de werkdruk fors toenam.
"De rechtsstaat is het belangrijkste publieke bezit van de samenleving", zei koning Willem-Alexander in de troonrede. "Het is de basis onder een democratisch land dat sociaal en economisch sterk is en waarin kansengelijkheid als norm geldt. Een jaar geleden werd Nederland geschokt door de brute moord op advocaat Derk Wiersum. Op die dag werd eens te meer manifest hoezeer georganiseerde criminaliteit de maatschappij ondermijnt."
Aan het begin van de coronacrisis waren de meeste rechtbanken gesloten. In juni was er daardoor een achterstand van 17.000 zaken ontstaan. Om deze volgend jaar in te halen, wordt 40 miljoen euro uitgetrokken. Eind volgend jaar moeten de achterstanden zijn weggewerkt, denkt het ministerie.
Meer uit Politiek
PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Een duidelijke meerderheid bleek niet bereid het voorstel van links te volgen om de voormalige Europees Commissaris en ex-minister nu al naar huis te sturen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt maandag 21 oktober te beslissen of het een asielcrisis kan uitroepen en zo de asielwet buiten werking kan stellen. Eerder zei premier Dick Schoof dat uiterlijk vrijdag 25 oktober te willen doen, maar dan zijn de Tweede en Eerste Kamer al met herfstvakantie.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV in de Eerste Kamer reageert woedend op beschuldigingen dat haar pleidooi voor het asielnoodrecht riekt naar dictatuur. Dat verwijt van D66-senator Paul van Meenen is "smerig, buitengewoon vals en polariserend", protesteert PVV'er Alexander van Hattem.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoeft er niet op te hopen deals met het CDA te kunnen sluiten om een meerderheid te vinden voor zijn plannen, waarschuwt de oppositiepartij in de Eerste Kamer. Het CDA zal slechts voorstellen kunnen steunen die goed zijn op zichzelf, zei CDA-senator Theo Bovens bij het grote debat over de Prinsjesdagplannen in de senaat. En een groot deel van die plannen is waarschijnlijk onuitvoerbaar, vreest hij.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat achter burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Dat heeft minister-president Dick Schoof gezegd tegen RTL Nieuws en de NOS. Hij wilde niet nader ingaan op een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die maandag tweette dat Halsema wat hem betreft "het land uit" zou mogen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is prematuur om de asielnoodwet af te wijzen voordat het kabinet dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet het Eerste Kamerlid Peter Schalk van de SGP vallen tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Hij is wel kritisch over de inzet van het noodrecht om de asielinstroom omlaag te brengen en wil dat het kabinet daarom ook de optie uitwerkt om dit te regelen in een spoedwet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het feit dat het kabinet na honderd dagen regeren nog geen noodknop heeft ingedrukt om het aantal asielzoekers omlaag te brengen, zegt volgens senator Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) al genoeg. "Is dat niet het bewijs dat de urgentie van het noodrecht ontbreekt?", vroeg de fractievoorzitter zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.
19 uur geleden