Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelingen over nieuw kabinet beginnen echt

Onderhandelingen over nieuw kabinet beginnen echt

DEN HAAG (ANP) - De slepende kabinetsformatie gaat woensdag een nieuwe fase in. VVD, D66, CDA en ChristenUnie beginnen onder leiding van de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees aan gesprekken over voortzetting van de regeringscoalitie van de afgelopen vier jaar. Niet eerder sinds de verkiezingen in maart werd er inhoudelijk onderhandeld.

Remkes en Koolmees geven om 11.00 uur een persconferentie. Zij hebben hun eerste gesprek dan al achter de rug. CDA-leider Wopke Hoekstra schuift al om 9.30 uur aan, omdat hij later op de ochtend in de Tweede Kamer moet zijn voor de Algemene Financiële Beschouwingen.

In de middag komen achtereenvolgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en D66-leider Sigrid Kaag langs bij de informateurs. VVD-leider Mark Rutte laat zich dan wegens buitenlandse verplichtingen nog vervangen door Sophie Hermans. 's Avonds is er nog een bijeenkomst met alle partijleiders en hun secondanten. Dan schuift Rutte wel aan.

VVD'er Remkes was de afgelopen weken ook al informateur. Zijn herbenoeming kon dinsdagavond tijdens een Kamerdebat over de kabinetsformatie rekenen op brede steun, evenals de keuze van D66 voor Koolmees. Remkes sprak in het debat de hoop uit snel te kunnen werken. In coalitiekringen klinkt de wens om voor het einde van het jaar klaar te zijn.

Meer uit Politiek

Rutte over 19 december: stilstaan bij slavernij vóór herdenkingsjaar

DEN HAAG (ANP) - 19 december is niet een willekeurig gekozen moment waarop het kabinet iets "betekenisvols" wil doen om stil te staan bij het slavernijverleden. Het kabinet reageert, naar verwachting met excuses, op de aanbevelingen van een dialooggroep die zich over de kwestie boog. "Het lijkt ons goed om dat te doen vóórdat het herdenkingsjaar aanvang neemt. Vandaar deze datum", zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

4 minuten geleden
SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

DEN HAAG (ANP) - De SP vindt dat de Tweede Kamer onvolledig en onjuist is ingelicht over het hulpprogramma aan Syrische rebellengroepen. Dat blijkt volgens SP'er Jasper van Dijk uit het onafhankelijke onderzoek naar die hulp. Het rapport van de commissie-Cammaert kwam vrijdag naar buiten. Hij wil snel een debat erover met minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

48 minuten geleden
Kabinet verwacht lagere huren door betere bescherming middenhuren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil mensen die een middenhuur betalen voor hun woning - tussen de 750 en straks ongeveer 1100 euro - beter beschermen. Zo moet de huur worden berekend op basis van punten die de kwaliteit bepalen, zoals dat ook geldt voor sociale huurwoningen (tot 750 euro per maand). Bovendien wordt dit stelsel dwingend en handhaafbaar gemaakt. Verhuurders voor dit deel van de private sector die straks een te hoge huur berekenen, riskeren dan een forse bestuurlijke boete.

1 uur geleden
Jetten: tegemoetkoming huishoudens met blokaansluiting is klaar

DEN HAAG (ANP) - De steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.

1 uur geleden
Vertegenwoordiger Suriname: excuses Weerwind niet acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het is in "geen enkele omstandigheid" acceptabel voor Suriname als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zegt Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij na het gesprek met Mark Rutte en andere kabinetsleden in het Catshuis.

23 uur geleden
Deelnemers zijn blij met het slavernijgesprek op het Catshuis

DEN HAAG (ANP) - De aanwezigen die waren uitgenodigd om op het Catshuis te komen praten over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden, zijn blij met de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. "Er is met respect gesproken", zegt de Curaçaose acteur Roland Colastica. Vooraf was de kritiek dat het kabinet te weinig naar betrokkenen had geluisterd.

1 dag geleden
Hoekstra: alle registers opentrekken om mensen in Iran te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alle registers opentrekken" om de mensen in Iran te helpen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer donderdag. Eerder op de dag werd in Iran de eerste man opgehangen die had deelgenomen aan de recente demonstraties. "Wij staan pal voor de rechten van de mensen die daar demonstreren."

1 dag geleden