
Onderhandelingen over nieuw Europees landbouwbeleid mislukt
BRUSSEL (ANP) - Onderhandelingen over de hervorming van het Europees landbouwbeleid waarin strengere klimaat- en milieueisen centraal staan zijn vrijdagmorgen in Brussel mislukt. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen vooralsnog geen compromis vinden over de mate van vergroening waarvoor de Europese boeren en tuinders de komende jaren moeten zorgen. In juni gaan de onderhandelingen verder.
De voorstellen voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dateren al van 2018 en zijn ingediend door de vorige Europese Commissie. Onder aanvoering van vicevoorzitter Frans Timmermans, die in de huidige commissie verantwoordelijk is voor klimaat, zet het dagelijks EU-bestuur nu meer in op de ontwikkeling van een duurzame landbouwsector. Die kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Europese Green Deal, het akkoord om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het parlement wil ook meer maatregelen om de landbouw te verduurzamen.
Nederland is volgens ingewijden bereid om naar de positie van het parlement op te schuiven, maar de kloof is voor andere landen nog te groot. Er gloorde hoop dat er deze week, na dagen- en nachtenlang overleg, toch een akkoord kon worden bereikt. Volgens een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten is er "meer tijd nodig" en wordt nu gemikt op eind juni. "Ook Nederland zet zich hiervoor in, want een akkoord is belangrijk om op nationaal niveau verder te kunnen werken aan de invulling van het GLB in het Nationaal Strategisch Plan", zegt hij. Dan wordt bijvoorbeeld de verdeling van het budget duidelijk.
Verslag uitbrengen
Het nieuwe GLB gaat in principe op 1 januari 2023 in en loopt tot en met 2027. Er is ongeveer 270 miljard euro beschikbaar voor de twee onderdelen van het GLB: landbouwsubsidies (inkomenssteun en marktregulering) en subsidies gericht op plattelandsontwikkeling. Boeren en tuinders die extra inspanningen in vergroening steken door eco-activiteiten als biodiversiteit, worden volgens het voorstel beloond met een premie, terwijl er ook een potje komt voor jonge boeren. Grote agrarische ondernemingen zouden minder geld uit Brussel krijgen.
Nieuw is ook dat elke lidstaat per 2023 een plan in Brussel moet indienen met groene landbouwdoelstellingen. Elk jaar moeten ze verslag uitbrengen over de behaalde prestaties.
Volgens Europarlementariƫr Bert-Jan Ruissen (SGP), lid van het onderhandelingsteam, is het "teleurstellend dat er nog geen akkoord is, want de boer heeft behoefte aan duidelijkheid". Maar volgens hem gaat kwaliteit voor. "Dit beleid moet straks vijf jaar mee en moet werkbaar zijn in de praktijk."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
11 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
57 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geleden