Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelingen over nieuw Europees landbouwbeleid mislukt

Onderhandelingen over nieuw Europees landbouwbeleid mislukt

BRUSSEL (ANP) - Onderhandelingen over de hervorming van het Europees landbouwbeleid waarin strengere klimaat- en milieueisen centraal staan zijn vrijdagmorgen in Brussel mislukt. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen vooralsnog geen compromis vinden over de mate van vergroening waarvoor de Europese boeren en tuinders de komende jaren moeten zorgen. In juni gaan de onderhandelingen verder.

De voorstellen voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dateren al van 2018 en zijn ingediend door de vorige Europese Commissie. Onder aanvoering van vicevoorzitter Frans Timmermans, die in de huidige commissie verantwoordelijk is voor klimaat, zet het dagelijks EU-bestuur nu meer in op de ontwikkeling van een duurzame landbouwsector. Die kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Europese Green Deal, het akkoord om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het parlement wil ook meer maatregelen om de landbouw te verduurzamen.

Nederland is volgens ingewijden bereid om naar de positie van het parlement op te schuiven, maar de kloof is voor andere landen nog te groot. Er gloorde hoop dat er deze week, na dagen- en nachtenlang overleg, toch een akkoord kon worden bereikt. Volgens een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten is er "meer tijd nodig" en wordt nu gemikt op eind juni. "Ook Nederland zet zich hiervoor in, want een akkoord is belangrijk om op nationaal niveau verder te kunnen werken aan de invulling van het GLB in het Nationaal Strategisch Plan", zegt hij. Dan wordt bijvoorbeeld de verdeling van het budget duidelijk.

Verslag uitbrengen

Het nieuwe GLB gaat in principe op 1 januari 2023 in en loopt tot en met 2027. Er is ongeveer 270 miljard euro beschikbaar voor de twee onderdelen van het GLB: landbouwsubsidies (inkomenssteun en marktregulering) en subsidies gericht op plattelandsontwikkeling. Boeren en tuinders die extra inspanningen in vergroening steken door eco-activiteiten als biodiversiteit, worden volgens het voorstel beloond met een premie, terwijl er ook een potje komt voor jonge boeren. Grote agrarische ondernemingen zouden minder geld uit Brussel krijgen.

Nieuw is ook dat elke lidstaat per 2023 een plan in Brussel moet indienen met groene landbouwdoelstellingen. Elk jaar moeten ze verslag uitbrengen over de behaalde prestaties.

Volgens Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), lid van het onderhandelingsteam, is het "teleurstellend dat er nog geen akkoord is, want de boer heeft behoefte aan duidelijkheid". Maar volgens hem gaat kwaliteit voor. "Dit beleid moet straks vijf jaar mee en moet werkbaar zijn in de praktijk."

Meer uit Financieel

Meer bezoekers en meer huizen op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag 39.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 4000 meer dan de vorige kijkdag in april van dit jaar. Ook het aantal te bezichtigen huizen lag hoger dan de vorige editie: ruim 6500 te koop staande woningen hadden de deuren opengezet, tegen 5600 in april.

14 uur geleden
Italiaans onderzoek: onveilige onderdelen geleverd aan Boeing

BRINDISI (ANP/RTR) - Italiaanse aanklagers hebben zeven mensen en twee bedrijven beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd.

14 uur geleden
Duitse branche: stekkerauto's China duurder door EU-importheffing

BERLIJN (ANP/DPA) - Consumenten moeten mogelijk meer gaan betalen voor elektrische auto's uit China door de flink hogere importheffingen in de Europese Unie. Hiervoor waarschuwen Duitse autofabrikanten een dag nadat EU-lidstaten hadden ingestemd met de hogere tarieven. De Duitse auto-industrie kampt de laatste tijd met tegenvallende verkoopcijfers en steeds meer concurrentie van Chinese fabrikanten.

16 uur geleden
Emirates verbiedt piepers en walkietalkies na ontploffingen

DUBAI (ANP/AFP) - Passagiers van Emirates mogen geen piepers of walkietalkies meer meenemen als zij met de luchtvaartmaatschappij van of naar Dubai vliegen. Dit heeft de grootste vliegmaatschappij van het Midden-Oosten besloten nadat recent duizenden piepers en walkietalkies van Hezbollah-leden in Libanon waren ontploft. Emirates vliegt onder meer vanaf Schiphol naar thuisbasis Dubai.

18 uur geleden
FT: Klarna stuurt bestuurslid weg in machtsconflict oprichters

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen pas later te betalen, heeft een belangrijke bondgenoot van medeoprichter Victor Jacobsson uit het bestuur gezet in aanloop naar een mogelijke beursgang. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Jacobsson is met medeoprichter en topman Sebastian Siemiatkowski al een tijdje in een machtsstrijd verwikkeld rond de beursgang.

19 uur geleden
Boeing en vakbond maandag weer om tafel om staking te beëindigen

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en vakbond IAM gaan maandag weer praten om de staking te beëindigen. Fabrieksmedewerkers legden ongeveer drie weken geleden het werk neer uit onvrede over een cao-bod van Boeing. Door de staking is de vliegtuigproductie in de fabrieken in Seattle en Portland stilgevallen.

22 uur geleden
Meer woningen opengesteld voor huizenzoekers op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

1 dag geleden