Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelingen Kiev en Moskou in Istanbul van start

Onderhandelingen Kiev en Moskou in Istanbul van start

ISTANBUL (ANP/RTR/AFP/DPA) - Delegaties uit Rusland en Oekraïne hebben hun onderhandelingen hervat die een einde aan de oorlog in Oekraïne moeten maken. Handen schudden was er in Istanbul niet bij, werd gemeld op de Oekraïense televisie.

De Oekraïense onderhandelaar en presidentieel adviseur Michailo Podoljak zei op Twitter dat de basisprincipes van het onderhandelingsproces het voornaamste gesprekspunt zijn. Maar er wordt gewerkt aan "het hele spectrum van omstreden onderwerpen".

Het gaat dan om internationale veiligheidsgaranties voor Oekraïne als het afstand doet van de wens lid te worden van de NAVO. Verder moet een wapenstilstand zorgen voor humanitaire vluchtroutes uit omsingelde Oekraïense steden. De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski zei te hopen dat er in de loop van de middag een verklaring naar buiten komt.

Staakt-het-vuren

Voorafgaande aan de onderhandelingsronde had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn Russische en Oekraïense collega’s gesproken. Hij herhaalde zijn oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en zei dat beide partijen er voordeel bij hebben de wapens snel te laten zwijgen.

De verwachting is niet dat er snel resultaat wordt geboekt in het presidentiële Dolmabahce-paleis in Istanbul. Daar is ook de rijke Russische zakenman Roman Abramovitsj aanwezig, in een bemiddelingsrol op verzoek van de regering in Kiev.

The Wall Street Journal meldde eerder dat hij en zeker twee hoge leden van de Oekraïense delegatie symptomen van een mogelijke vergiftiging hadden, maar dat is weersproken door Oekraïne en de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba waarschuwde de onderhandelaars evenwel niet te eten of drinken en bij voorkeur niets aan te raken, zei hij tegen Sky News.

Meer uit Buitenland

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

54 minuten geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

2 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

5 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

6 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

6 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

7 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

7 uur geleden