
Onderhandelingen ambtenarensalaris gestaakt: Rijk doet eindbod
DEN HAAG (ANP) - Het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor alle 120.000 rijksambtenaren is gestaakt. De vakbonden en het Rijk zijn het niet eens geworden over de salarissen van de ambtenaren. Het Rijk heeft een eindbod neergelegd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Tussen de looneis van de overheidsvakbonden en het bod dat op tafel is gelegd, zit een te groot gat. Voorlopig zijn de overleggen gestaakt. Vakbond FNV Overheid praat na de zomervakantie met leden over wat er nu moet gebeuren.
Het Rijk heeft een structurele loonstijging van 0,7 procent aangeboden en een eenmalige uitkering van 225 euro. Dat brengt de loonstijging voor 2020 in totaal op 2,7 procent, aldus het ministerie. Volgens FNV "schiet de werkgever ernstig tekort" met dit bod, dat "geen recht doet aan de bijzondere omstandigheden waarin medewerkers bij het Rijk hun werk uitvoeren". Ambtenaren hebben zich flexibel opgesteld in de coronacrisis en daar zou meer tegenover moeten staan, vindt de bond.
"De gesprekken met de bonden waren intensief. In korte tijd hebben we geprobeerd afspraken voor een nieuwe cao te maken", schrijft staatssecretaris Raymond Knops. Volgens hem laat de overheid met het loonbod juist wel haar waardering zien "voor de inzet van ambtenaren tijdens de coronacrisis". Maar de economische crisis zorgt er voor dat veel banen in de private sector verloren gaan en de salarissen worden gekort, merkt de bewindsman op. "De ruimte om lonen te verhogen binnen het Rijk is dan ook beperkt."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren als in Groot-Brittanniƫ om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
1 uur geleden