Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelen met oude coalitie ligt op tafel

Onderhandelen met oude coalitie ligt op tafel

DEN HAAG (ANP) - Onderhandelingen beginnen met VVD, D66, CDA en ChristenUnie is een optie die tóch weer op tafel ligt in de vastgelopen formatie. Dat melden bronnen in Den Haag. Die mogelijkheid lijkt waarschijnlijker dan de eerder genoemde optie om tot een extraparlementair kabinet te komen.

Bij een extraparlementair kabinet leveren sommige partijen wel bewindspersonen maar maken ze geen deel uit van een coalitie. Geen van de partijen die woensdag aanschoven bij informateur Johan Remkes lijkt daar echt veel voor te voelen.

Maar onderhandelingen met een bredere verzameling aan partijen is ook nog een optie, melden ingewijden. Het zou dan vermoedelijk gaan om de 'zes brede middenpartijen': VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

In totaal schoven negen partijen aan bij de informateur: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Volt en de Fractie Den Haan. Na een groepsgesprek sprak Remkes een-op-een met de partijleiders, om te horen hoe de formatie volgens hen uit het slop kan worden getrokken. Nieuwe verkiezingen is een idee dat op weinig enthousiasme kan rekenen bij de partijen die met Remkes spraken.

Meer uit Politiek

Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

18 uur geleden
Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

23 uur geleden
Van der Wal heeft goede hoop op succes uitkoo

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft er goede hoop op dat zich vanaf maandag voldoende piekbelasters melden die hun bedrijf willen beëindigen. Dan wordt bekend gemaakt hoe die regeling eruit komt te zien. Vanuit de provincies hoort Van der Wal dat er in iedere provincie "ontzettend veel ondernemers interesse hebben in een beëindigingsregeling", bijvoorbeeld omdat er geen opvolger is.

23 uur geleden
Statenlid zegt lidmaatschap GroenLinks op, royement gaat door

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft haar lidmaatschap bij GroenLinks opgezegd. De Rotterdamse werd vorige week uit de fractie gezet, nadat ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt had gestemd in plaats van op GroenLinks. Dat kostte GroenLinks uiteindelijk een zetel in de Eerste Kamer en leverde Volt juist een extra zetel op.

1 dag geleden
Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

1 dag geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

1 dag geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

1 dag geleden