Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderhandelaars gaan 'gezegende' formatieweek in

Onderhandelaars gaan 'gezegende' formatieweek in

DEN HAAG (ANP) - Onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB praten dinsdag verder over een nieuw kabinet. Ook financiën komen daarbij aan bod, zei PVV-leider Geert Wilders bij aankomst. "Dus dat worden pittige onderhandelingen, denk ik. Maar ik heb er wel heel veel zin in."

Caroline van der Plas (BBB) was afgelopen weekend in Rome, waar de paus zijn traditionele zegen Urbi et Orbi uitsprak. "Ik heb de zegen over de kabinetsformatie gevraagd aan de hoogste non, en aan de Mark Rutte van het Vaticaan, en aan de paus, dus het kan niet misgaan."

"Mooi, heel mooi", reageerde Pieter Omtzigt (NSC). "Dat kan zeker geen kwaad."

"Gedetailleerde afspraken"

Geld is een onderwerp dat alle beleidsterreinen raakt, en tegelijkertijd een punt waarop de onderhandelende partijen tegenover elkaar staan. Met name de PVV wil weinig weten van bezuinigen, terwijl VVD en NSC meer waarde hechten aan begrotingsdiscipline. In het eindverslag van de vorige informateur Kim Putters staat dat NSC "gedetailleerde afspraken" over financiën wil maken.

De eerdere informatiefase onder begeleiding van Ronald Plasterk liep stuk op financiën. Omtzigt wilde van de ministeries weten welke mogelijke financiële tegenvallers ze zagen aankomen. Hij schrok van de uitkomst en vond bovendien dat Plasterk de reacties van de ministeries te lang had achtergehouden.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

16 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden