Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderdelentekort door Oekraïne raakt Volkswagen en BMW

Onderdelentekort door Oekraïne raakt Volkswagen en BMW

WOLFSBURG/MÜNCHEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De productie van de Duitse autobouwers Volkswagen en BMW wordt behoorlijk geraakt door tekorten aan onderdelen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens Volkswagen kunnen productielijnen in Wolfsburg en fabrieken elders in Duitsland volgende week tijdelijk stilgelegd worden. Ook BMW waarschuwt dat de productie verstoord kan worden.

De bedrijven halen onderdelen uit Oekraïne zoals kabels en vanwege de Russische invasie van het land zijn de leveringen ontregeld. Daarmee komen de problemen in Oekraïne bovenop de verstoringen voor de auto-industrie door de tekorten aan computerchips en andere componenten.

Volkswagen legde deze week al fabrieken in Dresden en Zwickau tijdelijk plat door tekorten aan onderdelen. Volgende week kunnen dus meer locaties volgen. BMW gaf geen details over welke fabrieken getroffen kunnen worden.

Lokale productie

Eerder op de dag maakte Volkswagen ook bekend dat leveringen van auto's aan lokale dealers in Rusland tijdelijk zijn stilgelegd. BMW liet weten de lokale productie in Rusland op te schorten en voorlopig geen auto's meer te leveren aan het land.

Ook veel andere auto- en truckbedrijven zijn gestopt met leveringen aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het gaat bijvoorbeeld om Mercedes-Benz, Volvo Cars, Jaguar Land Rover en het Amerikaanse General Motors (GM), net als de truckbouwers Daimler Truck en Volvo. Ook de Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson is gestopt met leveringen aan Rusland.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

2 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

4 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

5 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

5 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

7 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

8 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

8 uur geleden