Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onder meer India en Japan in Amerikaans economisch blok Azië

Onder meer India en Japan in Amerikaans economisch blok Azië

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten starten het initiatief Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) met dertien landen waaronder India en Japan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gezegd. Het economische blok moet in de regio tegenwicht gaan bieden aan China.

Verder zijn onder meer Australië, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland onderdeel van het blok. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Amerikaanse bedrijven er baat bij hebben", zei Raimondo tegen verslaggevers in Tokio. "Vooral omdat bedrijven steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor China." China is niet uitgenodigd om deel te nemen aan het initiatief. Het is volgens de Amerikanen bedoeld om samenwerking, stabiliteit, welvaart, ontwikkeling en vrede in de regio te stimuleren.

Taiwan is geen onderdeel van IPEF. Deelname van het land ligt gevoelig in China, want Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie. China zet al tijden landen onder druk om hun banden met het democratische Taiwan af te zwakken of te verbreken. De VS leveren al jaren wapens aan de Oost-Aziatische eilandstaat.

Bereid tot geweld

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag nog gezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn om geweld te gebruiken om zo Taiwan te verdedigen tegen China. Hij noemt dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. China reageerde door te melden dat het klaar is om zijn nationale belangen wat betreft Taiwan te verdedigen.

Taiwan wilde zelf wel graag meepraten over IPEF. Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan willen de Verenigde Staten hun economisch partnerschap met het land wel verdiepen, bijvoorbeeld op het gebied van chips.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

1 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

7 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

10 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

15 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

16 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

16 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

17 uur geleden