Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onder meer Den Haag en Haarlem in gesprek over opvang Oekraïners

Onder meer Den Haag en Haarlem in gesprek over opvang Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is in gesprek met onder meer de gemeenten Den Haag, Haarlem, Zaanstad en Ede over de opvang van Oekraïners die het oorlogsgeweld in hun land zijn ontvlucht. Ook Defensie kijkt hoe het kan helpen, laat het ministerie van Justitie weten.

In Amsterdam werd dinsdag de eerste opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen geopend, in een hotel in stadsdeel Zuidoost. Daar is plek voor tachtig mensen. Het gaat om mensen die hier zijn, maar geen asiel hebben aangevraagd.

Oekraïners kunnen vrij naar Nederland reizen en hier negentig dagen verblijven, een termijn waarvan het kabinet al heeft gezegd dat het die wil oprekken. Oekraïners die hier nu al zijn kunnen zich melden bij de gemeente waar ze verblijven, als ze hulp nodig hebben. De Koninklijke Marechaussee zal Oekraïners die onderdak nodig hebben bij de grens doorverwijzen naar beschikbare plekken.

Ook organisaties als het Rode Kruis, het Leger des Heils en Vluchtelingenwerk hebben hun hulp aangeboden. "Heel goed om te zien dat gemeenten en maatschappelijke organisaties klaar staan om hulp te bieden aan mensen die vluchten uit Oekraïne", aldus staatssecretaris Eric van der Burg. "Ons beleid is altijd om mensen zoveel mogelijk op te vangen in de regio. Nu is Europa de regio. Als mensen naar Nederland komen, dan zullen wij voor hen zorgen als ze dat nodig hebben."

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

47 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

2 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

5 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

6 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

8 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

12 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

16 uur geleden