Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

"De visie van de VVD is helder, dat zie ik niet veranderen. Maar op inhoud heb ik alleen maar extra steun gekregen om ermee aan de slag te gaan", zei Yeşilgöz. Over de vorm waarin de VVD aan een kabinet wil meedoen - als gedoogpartner, regeringspartner of in de oppositie - verschillen de meningen, erkent de VVD-leider. "Maar dat hoort bij een brede volkspartij als de VVD."

Een meerderheid van de aanwezige leden snappen niets van de keuze om te gedogen en willen dat de VVD gaat meeregeren. Diverse leden vroegen aan de partijleider of het besluit "in beton" is gegoten. Een duidelijk antwoord daarop gaf Yeşilgöz niet. Andere leden waarschuwden voor de onbetrouwbaarheid van de PVV.

Vertrouwen

Met opgeteld 64 zetels voor PVV, NSC en BBB zeggen de kiezers "dat het niet moet doorgaan zoals het was", zei Yeşilgöz tegen de ruim 350 aanwezige leden. Na het verlies van tien zetels voor de VVD "moeten we ons herbronnen", herhaalde de VVD-leider. "We hebben goud in handen om hier sterker uit te komen. We gaan vanuit de Kamer ons best doen om op inhoud het verschil te maken."

Haar woorden werden met een staande ovatie ontvangen, óóḱ door de VVD-leden die eerder forse kritiek uitten op het besluit niet volwaardig aan een kabinet deel te nemen. De oproep van meerdere leden om vertrouwen te hebben in de fractie en om de nieuwe partijleider te steunen werd ondersteund met luid applaus en gejuich.

Niet lang voor de VVD-bijeenkomst werd duidelijk dat Pieter Omtzigt (NSC) nog niet klaar is om te onderhandelen met de PVV. Yeşilgöz ziet dat niet als probleem, maar juist als een "constructieve houding" van Omtzigt. "Wij zijn klaar om te onderhandelen, maar het is aan de verkenner om daar uiteindelijk ook na vervolggesprekken een gebalanceerd advies over te geven."

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

8 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

13 uur geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

17 uur geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

1 dag geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

1 dag geleden