Ondanks bezwaren ruime steun voor aandelenaankoop Air France-KLM
DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is met frisse tegenzin akkoord gegaan met de aankoop van aandelen Air France-KLM voor in totaal 220 miljoen euro. De partijen vrezen vooral dat het Nederlandse belang van 9,3 procent in de holding 'verwatert': doordat er meer aandelen op de markt komen, moet Nederland meer aandelen kopen om dat belang enigszins op peil te houden.
Tijdens een debat op maandag gaven veel partijen aan bepaald niet enthousiast te zijn over de aankoop van nieuwe aandelen. Vooral de twee kleine christelijke partijen, SGP en ChristenUnie, twijfelden. Beide stemden uiteindelijk voor, net als de rest van de coalitie en oppositiepartijen, zoals de PVV, SP en Forum voor Democratie.
Partijen vrezen wel dat Air France-KLM een soort bodemloze put wordt, en dat Nederland steeds wordt gedwongen meer geld in het bedrijf te stoppen om te voorkomen dat het belang steeds minder voorstelt. Minister van Financiën Sigrid Kaag benadrukte maandag dat Nederland "defensief belang" houdt om zaken bij te sturen. Ze moest toegeven dat Nederland geen doorslaggevende stem heeft. Maar met het belang van 9,3 procent heeft Nederland wel meer invloed op het bestuur.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ministers en staatssecretarissen in het kabinet-Schoof geven weinig openheid van zaken over de afspraken in hun agenda met bijvoorbeeld lobbyisten, stellen onderzoekers van de Open State Foundation. Afspraken komen lang niet altijd in de openbare agenda's van de bewindslieden terecht. Als dat wel gebeurt, is de informatie vaak niet compleet. Zes kabinetsleden, onder wie minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houden zelfs helemaal niets bij.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is ingenomen met het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd "Mooi wark", oordeelt ze op X, met een bekende Oost-Nederlandse blijk van goedkeuring.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag meer informatie gaan verzamelen over actievoerders die de orde willen verstoren, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er extra geld voor de Mobiele Eenheid. Wat er verder mogelijk is om hinder door demonstranten te kunnen aanpakken, zoals justitieminister David van Weel wil, moet nog worden onderzocht.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle leest in het regeerprogramma een "agenda van wantrouwen", zegt hij voor de camera van de NOS. "Het regeerprogramma toont aan dat dit een extreemrechts en asociaal kabinet is." Mensen in Nederland krijgen er volgens hem te weinig bij, en de armoede blijft in stand, terwijl het kabinet volgens Van Baarle het grootkapitaal spekt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De orthodox-christelijke SGP is ontstemd over de keus die het kabinet maakt als het gaat om Israël en boeren. "Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering", zegt partijleider Chris Stoffer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "Snel leveren." Dat is de oproep van Joost Eerdmans, partijleider en het enige Tweede Kamerlid van JA21. Zijn partij is blij met het regeerprogramma, dat volgens hem een goede basis biedt om "20 jaar achterstand op het migratie- en integratiebeleid om te buigen". Eerdmans belooft de uitwerking kritisch te volgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van PVV, VVD, NSC en BBB houdt dit land klein, vindt Volt-leider Laurens Dassen. Volgens hem zorgen de plannen van premier Dick Schoofs kabinet ervoor dat Nederland haar positie in de wereld verliest.
2 dagen geleden