Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ondanks aandringen hervat kabinet hulp aan UNRWA niet per direct

Ondanks aandringen hervat kabinet hulp aan UNRWA niet per direct

DEN HAAG (ANP) - Ondanks aandringen van een deel van de Tweede Kamer wil demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) de hulp aan de VN-organisatie UNRWA niet per direct hervatten. Dat is de belangrijkste hulporganisatie in Gaza en medewerkers ervan werden door Israël beschuldigd meegedaan te hebben aan de aanval van Hamas op Israël begin oktober.

Na de beschuldigingen schortte het kabinet de steun aan UNRWA op. Een onderzoek van de Franse oud-minister Catherine Colonna stelt dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de beschuldiging. Het rapport werd maandagavond gepresenteerd. Schreinemacher wil het eerst zorgvuldig bestuderen en komt deze week nog met een besluit of ze de hulp aan UNRWA gaat hervatten, zei ze tijdens het Vragenuurtje.

D66, GroenLinks-PvdA, SP, Denk en Partij voor de Dieren pleiten ervoor om de hulp onmiddellijk te hervatten. De meeste landen hebben al een eind gemaakt aan de opschorting omdat "massief meer hulp" nodig is in Gaza, zei Jan Paternotte (D66). Elke tien minuten sterft een kind, verklaarde Sarah Dobbe van de SP. Daar heeft de urgentie van de Kamer mee te maken om de hulp te hervatten, zei ze.

Opschorten van de hulp was vooral een "politiek signaal" na de ernstige beschuldigingen, aldus de minister. Ze erkent dat er sprake is van een hongersnood in Gaza en dat UNRWA een "onmisbare schakel" is in de hulpverlening voor de ruim 2 miljoen Palestijnen daar. Maar Nederland heeft zijn jaarlijkse bijdrage van 19 miljoen euro aan UNRWA al overgemaakt en een paar dagen extra nemen om het rapport te bestuderen, maakt dan ook volgens haar niet uit.

Meer uit Binnenland

KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

6 minuten geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

11 minuten geleden
Systemen op Schiphol worden weer opgestart

SCHIPHOL (ANP) - De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. "Samen met luchtvaartmaatschappijen werken we hard om alle reizigers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen. We raden reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden", schrijft Schiphol in een verklaring.

1 uur geleden
Hof Marengo schuift deel beslissingen kroongetuige voor zich uit

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof in het omvangrijke liquidatieproces Marengo beslist op een later moment of het de Hoge Raad om een algemeen oordeel vraagt over het gebruik van verklaringen van kroongetuigen. Dat verzoek was gedaan door de advocaten van hoofdverdachte Saïd R. De verdenkingen tegen hem en medeverdachten in dit proces steunen zwaar op de belastende verklaringen van kroongetuige Nabil B. Het hof verwacht hierover eind september te beslissen, dan gaat Marengo verder met opnieuw een reeks voorbereidende zittingen.

1 uur geleden
Bussen in Almere en provincie Utrecht gaan weer rijden

DEVENTER (ANP) - De bussen van vervoerder Keolis Nederland gaan weer rijden. Het bedrijf werd vrijdagochtend getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het busvervoer in Almere en omgeving en in grote delen van de provincie Utrecht stil kwam te liggen.

2 uur geleden
Eritreeërs veroordeeld tot 4 tot 12 maanden cel voor rellen

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag in februari van dit jaar. Daarbij raakten tientallen agenten gewond en werd voor ruim 700.000 euro schade aangericht.

2 uur geleden
Festivals ondervinden geen problemen met tickets door storing

DEN HAAG (ANP) - De grote festivals die vrijdag plaatsvinden ondervinden geen problemen als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Dat melden woordvoerders van Zwarte Cross en De Parade. Op een aantal vliegvelden leidde het scannen van tickets vrijdag tot problemen. Maar dit is niet het geval in Lichtenvoorde en Den Haag, waar Zwarte Cross en De Parade plaatsvinden.

2 uur geleden