Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onbereikbare Nederlanders in Slovenië hebben zich gemeld

Onbereikbare Nederlanders in Slovenië hebben zich gemeld

DEN HAAG (ANP/DPA) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact kunnen leggen met de laatste Nederlanders in Slovenië die na het noodweer in het land niet te bereiken waren, zegt een woordvoerder. Vrienden en familie hadden hulp ingeschakeld van het ministerie omdat ze deze mensen niet te pakken konden krijgen. De acute problemen voor Nederlanders van het getroffen gebied lijken te zijn opgelost.

De meeste getroffen Nederlanders zijn opgevangen in een school in Rečica ob Savinji, een dorp ten noordoosten van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het merendeel is inmiddels al naar huis vertrokken. Zondag worden zoals eerder aangekondigd ruim negentig Nederlanders die in het gebied zijn met bussen geëvacueerd.

ACSI Kampeerreizen heeft zo'n tweehonderd campinggasten in het gebied. Zij verkeren allemaal in veiligheid, verzekert de organisatie zondag nogmaals. Datzelfde geldt voor de zeventien gasten die TUI Nederland er heeft.

Enorme schade

Ambassadepersoneel dat aanwezig is in het gebied is getuige van de enorme schade die is aangericht door de hevige regenval en de daardoor veroorzaakte overstromingen. Op campings hebben ze caravans op de kop zien liggen. Slovenië is een populair vakantieland voor Nederlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen totaalbeeld van het aantal Nederlanders in Slovenië. Het is namelijk een EU-lidstaat waar ze zonder grenscontroles naartoe kunnen reizen. Lang niet iedereen volgt het advies op om via een app bij de ambassade te melden dat ze in het land zijn.

Vier doden, waaronder twee Nederlanders

Vier mensen zijn omgekomen door het noodweer in Slovenië. Onder hen zijn twee Nederlanders uit Gouda. Huizen, wegen en de energie-infrastructuur in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd. Zaterdagavond brak een dam door in het oosten van het land, waarna mensen moesten worden geëvacueerd.

De hulpdiensten in Slovenië hebben ook zondag nog de handen vol aan de gevolgen van het noodweer. Reddingswerkers moesten in de nacht van zaterdag op zondag uitrukken om water weg te pompen, mensen te evacueren, omgevallen bomen te verwijderen en noodvoorraden af te leveren.

Mogelijke aardverschuivingen

Er wordt volgens Sloveense media ook gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen. Vanwege dat risico moesten bij Koroška Bela en elders in het grensgebied met Oostenrijk zeker 110 mensen in veiligheid worden gebracht. In de plaats Dolnja Bistrica waren zaterdagavond zo'n vijfhonderd inwoners geëvacueerd na een damdoorbraak.

Meer uit Binnenland

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

1 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

2 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

3 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

4 uur geleden
Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken", zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

4 uur geleden
Veel agenten aanwezig bij Roeterseilandcampus Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment een demonstratie aangekondigd tegen het "besluit van de universiteit om hun eigen studenten wreed te behandelen". Ook de Mobiele Eenheid van de politie is aanwezig.

6 uur geleden
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast. Enkele arrestanten zullen ook worden voorgeleid en blijven dan dus langer in voorarrest, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

9 uur geleden