Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onbereikbare Nederlanders in Slovenië hebben zich gemeld

Onbereikbare Nederlanders in Slovenië hebben zich gemeld

DEN HAAG (ANP/DPA) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact kunnen leggen met de laatste Nederlanders in Slovenië die na het noodweer in het land niet te bereiken waren, zegt een woordvoerder. Vrienden en familie hadden hulp ingeschakeld van het ministerie omdat ze deze mensen niet te pakken konden krijgen. De acute problemen voor Nederlanders van het getroffen gebied lijken te zijn opgelost.

De meeste getroffen Nederlanders zijn opgevangen in een school in Rečica ob Savinji, een dorp ten noordoosten van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het merendeel is inmiddels al naar huis vertrokken. Zondag worden zoals eerder aangekondigd ruim negentig Nederlanders die in het gebied zijn met bussen geëvacueerd.

ACSI Kampeerreizen heeft zo'n tweehonderd campinggasten in het gebied. Zij verkeren allemaal in veiligheid, verzekert de organisatie zondag nogmaals. Datzelfde geldt voor de zeventien gasten die TUI Nederland er heeft.

Enorme schade

Ambassadepersoneel dat aanwezig is in het gebied is getuige van de enorme schade die is aangericht door de hevige regenval en de daardoor veroorzaakte overstromingen. Op campings hebben ze caravans op de kop zien liggen. Slovenië is een populair vakantieland voor Nederlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen totaalbeeld van het aantal Nederlanders in Slovenië. Het is namelijk een EU-lidstaat waar ze zonder grenscontroles naartoe kunnen reizen. Lang niet iedereen volgt het advies op om via een app bij de ambassade te melden dat ze in het land zijn.

Vier doden, waaronder twee Nederlanders

Vier mensen zijn omgekomen door het noodweer in Slovenië. Onder hen zijn twee Nederlanders uit Gouda. Huizen, wegen en de energie-infrastructuur in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd. Zaterdagavond brak een dam door in het oosten van het land, waarna mensen moesten worden geëvacueerd.

De hulpdiensten in Slovenië hebben ook zondag nog de handen vol aan de gevolgen van het noodweer. Reddingswerkers moesten in de nacht van zaterdag op zondag uitrukken om water weg te pompen, mensen te evacueren, omgevallen bomen te verwijderen en noodvoorraden af te leveren.

Mogelijke aardverschuivingen

Er wordt volgens Sloveense media ook gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen. Vanwege dat risico moesten bij Koroška Bela en elders in het grensgebied met Oostenrijk zeker 110 mensen in veiligheid worden gebracht. In de plaats Dolnja Bistrica waren zaterdagavond zo'n vijfhonderd inwoners geëvacueerd na een damdoorbraak.

Meer uit Binnenland

Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

1 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

1 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

8 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

10 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

11 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

13 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

13 uur geleden