Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onbeperkt gebruik eMates door Taghi aanleiding zorgen OM

Onbeperkt gebruik eMates door Taghi aanleiding zorgen OM

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van het Openbaar Ministerie over het gebruik van eMates, waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren, zijn ontstaan toen het OM vaststelde dat Ridouan Taghi onbeperkt gebruik kon maken van het berichtensysteem. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van NRC.

"In de ogen van het OM werd met dat onbeperkte gebruik een risico geschapen dat hij ook vanuit detentie crimineel handelen kon voortzetten", aldus de woordvoerder. Daarnaast konden ook andere gedetineerden tientallen berichten verzenden en ontvangen zonder dat er veel toezicht op is. "Bij een grote hoeveelheid berichten is het toezicht niet toereikend."

Vanwege de zorgen informeerde het OM minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming. "Het is vervolgens zijn beslissing geweest om eMates voor nu stil te leggen."

Liquidatieproces Marengo

Taghi is de hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo en zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Op 8 oktober vorig jaar werd zijn neef en advocaat Youssef T. daar aangehouden, omdat hij Taghi zou hebben geholpen bij het bedenken van plannen voor een gewelddadige uitbraak. Ook zou hij volgens het OM hebben gefungeerd als boodschapper tussen Taghi en de buitenwereld.

Weerwind zei donderdag zich te realiseren dat het opschorten van eMates "voor ongemak zorgt bij zowel gedetineerden als hun relaties". Maar het belang van het voorkomen van voortgezet crimineel gedrag vanuit de gevangenis en de veiligheid en privacy van gedetineerden en hun contacten wegen zwaarder, aldus de minister. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Gevangenen mogen nog wel bellen, schrijven en bezoek ontvangen.

Het bedrijf achter de berichtenservice spant volgens de NOS een kort geding aan tegen de DJI. "We werken volgens de laatste veiligheidseisen en hebben privacy hoog in het vaandel staan", zei de directeur van het bedrijf maandag in een reactie aan de omroep.

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

3 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

3 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

3 uur geleden