Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onbekende persoon loopt van Zuid-Korea over naar Noord-Korea

Onbekende persoon loopt van Zuid-Korea over naar Noord-Korea

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Een onbekende persoon is de gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt overgestoken en overgelopen naar Noord-Korea, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het is zeer ongebruikelijk dat iemand vanuit Zuid-Korea naar het noorden overloopt.

Het leger weet niet of de persoon nog in leven is. De gedemilitariseerde zone is een gevaarlijk gebied met veel landmijnen, dat aan beide kanten zwaar bewaakt wordt door soldaten. Er is nog tevergeefs geprobeerd de persoon tegen te houden, nadat diegene door beveiligingscamera's was gedetecteerd. Noord-Korea is via een militaire hotline op de hoogte gesteld van het incident.

Het is niet bekend hoe Noord-Korea heeft gereageerd op de overloper. Het land zou vanwege de coronapandemie een streng grensbeleid hanteren waarbij doden vallen. Het Noord-Koreaanse leger schoot in 2020 een vermiste Zuid-Koreaanse overheidsmedewerker dood en verbrandde vervolgens zijn lichaam. Leider Kim Jong-un bood daarna zijn excuses aan.

Omweg

Het is in Zuid-Korea verboden de grens met Noord-Korea over te steken. Dat gebeurt in de praktijk vrijwel niet. Van het noorden naar het zuiden komt vaker voor vanwege de armoede in Noord-Korea, maar meestal vluchten Noord-Koreanen eerst naar China om vervolgens via weer een ander land naar Zuid-Korea te reizen.

Het is niet bekend of de overloper een Zuid-Koreaan is of iemand die eerder vanuit Noord-Korea naar Zuid-Korea is overgelopen. Eerder meldde het leger dat het om een Zuid-Koreaan ging, maar later zeiden de autoriteiten dat de persoon nog moet worden geïdentificeerd.

Meer uit Buitenland

Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

2 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

2 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

6 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

8 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

8 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

9 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

10 uur geleden