Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onbekend wanneer systemen Universiteit Maastricht online zijn

Onbekend wanneer systemen Universiteit Maastricht online zijn

MAASTRICHT (ANP) - De computersystemen van de Universiteit Maastricht zijn nog altijd uit de lucht na een grote aanval met gijzelsoftware, en de instelling weet niet wanneer de systemen weer online zijn. Het herstel is niet in te schatten "gezien de grootte en omvang van de aanval". De universiteit kan ook nog niet precies zeggen welke systemen getroffen zijn, uit voorzorg zijn alle systemen offline gehaald.

De universiteit werd maandag aangevallen. Het e-mailverkeer ligt plat en de meeste Windows-systemen werken niet. De universiteit heeft geen toegang tot wetenschappelijke gegevens. Een studentenportal en de website van de universiteitsbibliotheek zijn onbereikbaar. De universiteit heeft aangifte gedaan. Als studenten en onderzoekers door de aanval in problemen komen, wil de universiteit kijken of ze "op enige wijze tegemoet kunnen worden gekomen".

De computersystemen zijn getroffen door een gijzelsoftware die Clop heet. Die vergrendelt systemen. Doorgaans eisen de verspreiders een losgeld. Eerder trof Clop onder meer de universiteit van Antwerpen en een academisch ziekenhuis in het Franse Rouen. "Er is sprake van contact met de organisatie achter de aanval, of met mensen die zich daarvoor uitgeven. Over aard en inhoud van het contact kan ik niets zeggen", laat een woordvoerder van de Universiteit Maastricht weten.

Meer uit Binnenland

Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

59 minuten geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

1 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

1 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

2 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

2 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

2 uur geleden
Toch geen jonge asielzoekers naar Noordwijk

NOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.

2 uur geleden