Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onafhankelijke krant Rusland stopt voorlopig door oorlog Oekraïne

Onafhankelijke krant Rusland stopt voorlopig door oorlog Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta stopt er voorlopig mee, na een nieuwe waarschuwing van de autoriteiten. Media in Rusland mogen de Russische invasie in Oekraïne geen oorlog noemen, maar in verbloemende taal slechts een "speciale militaire operatie". Novaja Gazeta, dat gedrukt en online verschijnt, moest eerder al teksten over de strijd van haar website verwijderen. De krant wil weer beginnen als de "operatie" is afgelopen.

Novaja Gazeta geldt als een van de laatste onafhankelijke bolwerken onder de groeiende dictatuur van president Vladimir Poetin. Het dagblad ruimde onlangs nog de gehele voorpagina in voor een eerbetoon aan Marina Ovsjannikova, wegens haar anti-oorlogsprotest tijdens het journaal op de Russische staatstelevisie. De krant drukte de foto van Ovsjannikova met het plakkaat dat ze voor de camera hield zo groot mogelijk af. Het woord oorlog, dat driemaal in de tekst voorkwam, was onleesbaar gemaakt om te voorkomen dat er zou worden ingegrepen.

De hoofdredacteur van de krant, Dmitri Moeratov, was vorig jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.

'Systematische onderdrukking'

De Europese Unie noemt het besluit van Novaja Gazeta om de activiteiten op te schorten "het resultaat van de systematische onderdrukking van onafhankelijke media in Rusland, inclusief internationale media en sociale mediaplatforms, door de Russische autoriteiten", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Deze mediacensuur is gekoppeld aan de manipulatie en desinformatie van het Russische publiek door staatsgecontroleerde mediakanalen in het kader van Ruslands ongerechtvaardigde oorlog in Oekraïne."

Borrell looft Moeratov en noemt de krant een journalistiek instituut. Hij herinnert eraan dat zes journalisten van Novaja Gazeta hun "moedige werk" de afgelopen jaren met hun leven hebben moeten bekopen. "De EU zal doorgaan met de desinformatiecampagnes van het Kremlin te bestrijden en onafhankelijke media en journalisten te steunen", verklaart hij.

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

58 minuten geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

3 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden