Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ON: kwetsen niet te voorkomen bij gevoelig thema als racisme

ON: kwetsen niet te voorkomen bij gevoelig thema als racisme

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland wil het thema racisme bespreekbaar maken en daarbij "kun je niet voorkomen" dat er mensen gekwetst raken. Dat zei presentatrice Raisa Blommestijn dinsdag in het tv-programma Ongehoord Nieuws in een reactie op een veelbesproken racisme-item in de uitzending van afgelopen donderdag. Volgens haar zijn gekwetste gevoelens "een inherent onderdeel van de vrijheid van meningsuiting".

"Dat hoort nu eenmaal bij het bespreken van dit soort thema's en daar sta ik ook zelf nog steeds helemaal achter", zei Blommestijn dinsdag in de uitzending op NPO 1. "Het is absoluut nooit het doel geweest om nodeloos te kwetsen. Dat neemt niet weg dat er een aantal mensen is dat aanstoot heeft genomen of gekwetst is geraakt door het gebruik van enkele woorden, zinnen of misschien ook wel door de hele uitzending."

Ongehoord Nederland is "opgericht om ook de andere kant te laten zien", zei mede-presentator Arlette Adriani. "Wij willen het ongehoorde en ongeziene laten zien en horen. Het brengen van maatschappelijk gevoelige thema's is de reden dat Ongehoord Nederland is opgericht en daar blijven we achter staan." Adriani zei ook dat het niet de bedoeling is geweest "een racistische uitzending te maken". "De kern van onze uitzending was juist duidelijk te maken dat racisme onder iedere groep kan spelen en dat dit op welke manier dan ook verwerpelijk is." ON liet vrijdag al weten dat de omroep zich uitspreekt tegen "racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld".

Afgelopen weekeinde maakte de Ombudsman van de NPO bekend dat ze in de afgelopen dagen een recordaantal van bijna 1700 klachten heeft ontvangen naar aanleiding van de uitzending. Dat komt overeen met het gebruikelijke aantal klachten per jaar. Klagers meldden onder meer dat ze het item, waarin een contextloze compilatie van beelden was te zien van onbekende zwarte mensen die op onbekende plekken witte mensen in elkaar slaan, racistisch en discriminerend vinden. Ook zijn er bij de Ombudsman meldingen gedaan van het aanzetten tot haat.

Meer uit Binnenland

GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in Amsterdam, nadat in die stad alle stemmen zijn geteld.

14 minuten geleden
Minderjarige 'fan' die klap uitdeelde aan Jetro Willems weer vrij

GRONINGEN (ANP) - De 'fan' die zondag voetballer Jetro Willems van FC Groningen een klap gaf, zit niet meer vast, laat de politie weten. Wanneer hij precies is vrijgelaten kon een politiewoordvoerder niet zeggen. De minderjarige man uit Groningen blijft verdachte van mishandeling.

24 minuten geleden
Poetin aan Xi: 'staan open voor onderhandelingen over Oekraïne'

MOSKOU (ANP/RTR) - Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.

1 uur geleden
Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

3 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

3 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

3 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

3 uur geleden