Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ON: kwetsen niet te voorkomen bij gevoelig thema als racisme

ON: kwetsen niet te voorkomen bij gevoelig thema als racisme

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland wil het thema racisme bespreekbaar maken en daarbij "kun je niet voorkomen" dat er mensen gekwetst raken. Dat zei presentatrice Raisa Blommestijn dinsdag in het tv-programma Ongehoord Nieuws in een reactie op een veelbesproken racisme-item in de uitzending van afgelopen donderdag. Volgens haar zijn gekwetste gevoelens "een inherent onderdeel van de vrijheid van meningsuiting".

"Dat hoort nu eenmaal bij het bespreken van dit soort thema's en daar sta ik ook zelf nog steeds helemaal achter", zei Blommestijn dinsdag in de uitzending op NPO 1. "Het is absoluut nooit het doel geweest om nodeloos te kwetsen. Dat neemt niet weg dat er een aantal mensen is dat aanstoot heeft genomen of gekwetst is geraakt door het gebruik van enkele woorden, zinnen of misschien ook wel door de hele uitzending."

Ongehoord Nederland is "opgericht om ook de andere kant te laten zien", zei mede-presentator Arlette Adriani. "Wij willen het ongehoorde en ongeziene laten zien en horen. Het brengen van maatschappelijk gevoelige thema's is de reden dat Ongehoord Nederland is opgericht en daar blijven we achter staan." Adriani zei ook dat het niet de bedoeling is geweest "een racistische uitzending te maken". "De kern van onze uitzending was juist duidelijk te maken dat racisme onder iedere groep kan spelen en dat dit op welke manier dan ook verwerpelijk is." ON liet vrijdag al weten dat de omroep zich uitspreekt tegen "racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld".

Afgelopen weekeinde maakte de Ombudsman van de NPO bekend dat ze in de afgelopen dagen een recordaantal van bijna 1700 klachten heeft ontvangen naar aanleiding van de uitzending. Dat komt overeen met het gebruikelijke aantal klachten per jaar. Klagers meldden onder meer dat ze het item, waarin een contextloze compilatie van beelden was te zien van onbekende zwarte mensen die op onbekende plekken witte mensen in elkaar slaan, racistisch en discriminerend vinden. Ook zijn er bij de Ombudsman meldingen gedaan van het aanzetten tot haat.

Meer uit Binnenland

Twee explosies in een weekend bij woning in Almere

ALMERE (ANP) - Bij een woning in Almere zijn zowel vrijdag- als zaterdagnacht explosies geweest. Het gaat om een huis aan de Odeonstraat in de Filmwijk, meldt de politie.

38 minuten geleden
KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv

SCHIPHOL (ANP/RTR) - KLM heeft de vlucht die zondag gepland stond van Schiphol naar de Israëlische stad Tel Aviv geannuleerd. In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Iran tientallen drones af op Israël, waarvan het merendeel werd onderschept.

55 minuten geleden
Zondagochtend extra journaal om aanval op Israël

HILVERSUM (ANP) - De NOS komt zondagochtend met een extra journaal naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël. De extra uitzending is om 09.00 uur op NPO 1. Het programma Bij Van Duin op de Achterbank, van Omroep MAX, komt hierdoor te vervallen, meldt de NPO.

3 uur geleden
VVD verwacht na aanval Iran op Israël einde aan discussie F-35

DEN HAAG (ANP) - De VVD gaat ervan uit dat na de aanval van Iran op Israël de discussie ophoudt over de noodzaak van het leveren van F-35- en reserveonderdelen aan Israël. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD op X.

9 uur geleden
Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

10 uur geleden
Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

10 uur geleden
Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

VENT (ANP) - Tijdens een kerkdienst in het dorpje Vent in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is aan het einde van de middag stilgestaan bij het overlijden van drie Nederlanders bij een lawine donderdag. De slachtoffers van 33, 35 en 60 maakten deel uit van een groep van zeventien Nederlanders, die met vier Oostenrijkse berggidsen een toertocht maakten. Een vierde slachtoffer raakte onderkoeld. De man van 32 verbleef daarom een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

14 uur geleden