
ON betreurt einde journalistiek overleg met andere omroepen
HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON) vindt het jammer dat andere omroepen niet meer op journalistiek vlak willen samenwerken. "Wij betreuren dit ten zeerste en snappen de reden niet", meldt voorzitter Arnold Karskens maandag op de website van ON. De publieke omroepverenigingen lieten vorige week weten niet meer met ON te willen overleggen.
"Alle omroepen binnen het publieke bestel hebben zich akkoord verklaard om goed samen te werken. Omroep ON is hierbij sinds toetreding een betrouwbare partner gebleken door steeds aanwezig te zijn bij de diverse overleggen in Hilversum", aldus Karskens. De omroepbaas vindt het "jammer" dat een overleg later deze week niet doorgaat. "Als ON hebben wij ons gecommitteerd aan goede samenwerking en daar houden we ons - en de andere omroepen - graag aan. Alleen zo blijft het publieke bestel sterk en gezond."
Karskens is "hoogst verbaasd" door de opmerkingen van WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes. Die zei in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers dat de omroepen geen journalistiek overleg meer willen voeren met ON "omdat wat zij doen geen journalistiek bedrijven is". "De interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond", zei Huisjes. Karskens neemt het op voor de presentatrices, die volgens hem worden 'geframed' als "minderwaardig". "Wij zijn trots op deze dames die hun nek uitsteken om het ongehoorde geluid te brengen."
ON kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege een item waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Dat werd gedaan om een "minder belicht aspect van racisme" te laten zien. De Ombudsman van de NPO kreeg naar aanleiding van de aflevering een recordaantal klachten en kondigde een nieuw onderzoek naar de omroep aan. Dit is het tweede onderzoek van de NPO-Ombudsman naar klachten over de aspirant-omroep. Eerder verklaarde zij klachten over het verspreiden van onjuiste en onbetrouwbare informatie door ON grotendeels gegrond.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geleden