Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omzetalarm Apple drukt op Damrak

Omzetalarm Apple drukt op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond dinsdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. Een omzetwaarschuwing van Apple zette de stemming onder druk. De Amerikaanse techreus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 624,39 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 962,03 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 5 procent. Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden ook lager gezet. Bij de hoofdfondsen op het Damrak behoorde chipmachinemaker ASML tot de staartgroep met een min van 1,9 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van rond 4 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4 procent en in Z├╝rich daalde AMS 3,4 procent. STMicroelectronics verloor 3,3 procent in Parijs.

Ahold

In de AEX was supermarktconcern Ahold Delhaize de sterkste stijger met een winst van 0,8 procent. In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders aan kop met een plus van 1,2 procent. Kendrion zakte 6,8 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies.

In Milaan klom UBI Banca 28 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,9 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen zakte HSBC 4 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. Mijnbouwgigant BHP, die ook met resultaten kwam, verloor 1,2 procent.

Overname

Alstom zakte 3,4 procent in Parijs. De Franse treinenbouwer heeft overeenstemming bereikt met het Canadese Bombardier over een overname van diens treinentak. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 3,7 procent en Daimler daalde 1,3 procent.

De euro was 1,0827 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 51,35 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 56,78 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Drukke aankomstdag verwacht op Schiphol door Hemelvaart

SCHIPHOL (ANP) - Op luchthaven Schiphol worden komende zondag opnieuw veel passagiers verwacht. Dat komt omdat veel mensen terugkeren na een lang Hemelvaartweekend. Daardoor zullen bagage- en vrachtafhandelaars waarschijnlijk veel meer bagage dan op normale dagen moeten verwerken.

1 uur geleden
EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie lijkt van plan de invoer van Russische olie via een grote pijpleiding langer toe te staan. Daarmee moet de impasse over een zesde sanctiepakket tegen Rusland worden doorbroken. Door olie via de betreffende leiding langer toe te staan, komt Brussel tegemoet aan de bezwaren van Hongarije die een olieboycot nog niet zien zitten, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Demonstranten zijn zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen Shell. Het protest was in aanloop naar een rechterlijke uitspraak tegen exploratieboringen voor de kust van Zuid-Afrika door het olie- en gasconcern.

13 uur geleden
President Bundesbank voorziet meerdere rentestappen dit jaar

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal dit jaar meermaals de rente verhogen om te proberen de torenhoge inflatie te beteugelen. Volgens Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank en tevens lid van de raad van bestuur van de ECB, is er ruimte voor verdere verhogingen in de tweede helft van dit jaar na de beoogde eerste verhoging in juli.

14 uur geleden
FNV stelt grensoverschrijdend gedrag in horeca aan de kaak

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV komt in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Bij de bond komen veel signalen binnen van misdragingen, al ontbreken exacte cijfers. Vaak is het ook zo dat personeel niet weet waar ze met klachten heen kunnen, aldus de bond na berichtgeving door AT5 en NH Nieuws over de kwestie.

14 uur geleden
Lufthansa vermindert aantal vluchten van Schiphol nog niet

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartonderneming Lufthansa heeft het aantal vluchten van en naar Schiphol nog niet verminderd ondanks de drukte. De onderneming waar ook maatschappijen als Austrian Airlines, SWISS en Eurowings toe behoren geeft desgevraagd aan de situatie op Schiphol op de voet te volgen en staat passagiers zo goed mogelijk bij.

16 uur geleden
Nederlandse Loterij pleit voor uniforme speellimiet na kritiek

DEN HAAG (ANP) - Mensen die meedoen aan online kansspelen moeten beter beschermd kunnen worden tegen verslaving en risicovol speelgedrag. Om die reden zouden er branchebrede afspraken moeten worden gemaakt over probleemspelers en uniforme speellimieten voor alle spelers. Dat bepleit de Nederlandse Loterij in een reactie op bevindingen van Pointer. Het journalistieke onderzoeksplatform stelt dat gokwebsites als TOTO, Kansino en Betcity ernstig tekort schieten met hun wettelijke gokbescherming.

17 uur geleden