Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omzetalarm Apple drukt op Damrak

Omzetalarm Apple drukt op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond dinsdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. Een omzetwaarschuwing van Apple zette de stemming onder druk. De Amerikaanse techreus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 624,39 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 962,03 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 5 procent. Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden ook lager gezet. Bij de hoofdfondsen op het Damrak behoorde chipmachinemaker ASML tot de staartgroep met een min van 1,9 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van rond 4 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4 procent en in Zürich daalde AMS 3,4 procent. STMicroelectronics verloor 3,3 procent in Parijs.

Ahold

In de AEX was supermarktconcern Ahold Delhaize de sterkste stijger met een winst van 0,8 procent. In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders aan kop met een plus van 1,2 procent. Kendrion zakte 6,8 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies.

In Milaan klom UBI Banca 28 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,9 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen zakte HSBC 4 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. Mijnbouwgigant BHP, die ook met resultaten kwam, verloor 1,2 procent.

Overname

Alstom zakte 3,4 procent in Parijs. De Franse treinenbouwer heeft overeenstemming bereikt met het Canadese Bombardier over een overname van diens treinentak. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 3,7 procent en Daimler daalde 1,3 procent.

De euro was 1,0827 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 51,35 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 56,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

24 minuten geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

1 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

2 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

2 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

5 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

5 uur geleden