
Omzet pakketbezorgers daalde in eerste kwartaal
DEN HAAG (ANP) - De omzet van pakketbezorgers en koeriersdiensten lag in de eerste drie maanden van dit jaar lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat opmerkt dat de coronabeperkingen van begin 2021 strenger waren dan die van dit jaar. Mensen bestelden daardoor begin dit jaar minder online en gingen vaker naar normale winkels toe.
In algemene zin ging de omzet van de transportsector juist met 27 procent vooruit ten opzichte van vorig jaar. De post- en koeriersmarkt was de enige deelmarkt die niet groeide, maar die branche deed het dan ook erg goed tijdens de coronacrisis.
Vrijwel alle deelsectoren zitten met hun omzet boven die van 2015, het jaar dat door het CBS als ijkpunt wordt gebruikt. Alleen luchtvrachtvervoer blijft daar nog achter. Vervoer over zowel land als water doet het beter dan de afgelopen twee jaar en ook dienstverlening voor vervoer kende een sterke groei.
De transportsector heeft ruim 19.000 openstaande vacatures. Volgens het statistiekbureau is dat het hoogste aantal sinds 1997. Het aantal faillissementen was tijdens de coronacrisis al laag en daalde nog verder.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geleden