Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omzet Nederlandse industrie omhoog in eerste kwartaal

Omzet Nederlandse industrie omhoog in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, maar wel minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging hangt vooral samen met de verder gestegen afzetprijzen om zo toegenomen kosten voor grondstoffen, lonen en energie te compenseren.

In totaal ging de omzet met 4,1 procent omhoog op jaarbasis. De omzet binnen Nederland klom met 6 procent, die in het buitenland met bijna 3 procent. De afzetprijzen in Nederland lagen 7,7 procent hoger dan een jaar eerder, die in het buitenland 6,6 procent.

Het CBS stelt dat de omzet van de voeding- en drankenindustrie aanzienlijk harder steeg dan die van de andere branches in de industrie. Dat komt dus vooral door prijsverhogingen. Dat gold ook voor de hout- en bouwmaterialenindustrie. Bij onder meer raffinaderijen en chemie daalde de omzet juist. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een lagere vraag, want de prijzen gingen daar wel licht omhoog.

Faillissementen aanzienlijk toegenomen

Verder constateert het CBS dat het aantal uitgesproken faillissementen aanzienlijk is toegenomen. In de eerste drie kwartalen van 2022 schommelde het aantal faillissementen in de industrie per kwartaal tussen de 27 en 39. In het vierde kwartaal waren dat er al 61 en in het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 80. Dat is bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal van vorig jaar, aldus het bureau.

Ten slotte zegt het CBS dat per saldo 15 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet zal toenemen in het tweede kwartaal. Hiermee zijn ondernemers minder positief gestemd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Per saldo rekent verder 12 procent van de ondernemers in de industrie erop dat de verkoopprijzen de komende drie maanden zullen stijgen.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag zo'n 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

21 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

27 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

52 minuten geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

1 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

1 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

1 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden